Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toename buitenlandse studenten

Gepubliceerd: 3 September 2007 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Nederlandse hoger onderwijs kan dit jaar meer dan zesduizend nieuwe niet-EU-studenten verwelkomen. Dat is hooguit voor een deel te danken aan de vereenvoudigde toelatingsprocedures van de immigratiedienst IND.

Eerder deze week meldde internationaliseringsorganisatie Nuffic dat het aantal Engelstalige opleidingen in Nederland is gegroeid tot ruim dertienhonderd, een record. “Daardoor wordt het Nederlandse hoger onderwijs steeds aantrekkelijker voor buitenlanders”, zegt Robert van Kan, die de promotiecampagnes in het buitenland leidt. “Het aanbod is veelzijdig en praktisch, en dat spreekt veel buitenlandse studenten aan. Iedereen die wel eens op een campus rondloopt, is inmiddels wel bekend met de groepen Chinese studenten. Voor 2001 kenden die ons land niet eens.”  

De Nuffic voert wereldwijd campagne voor het Nederlandse hoger onderwijs. Via het internet, maar ook met speciale kantoren in onder meer Beijing, Jakarta en Mexico City. Nuffic-campagnes worden opgesteld in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Er worden ook regelmatig nationale presentaties gegeven.

Het aantal inschrijvingen van studenten die een voorlopige verblijfsvergunning nodig hebben, is onmiskenbaar gestegen sinds de IND de aanvraagprocedures in 2004 vereenvoudigde. Tot dan schommelde het aantal inschrijvingen van buitenlandse studenten waarvoor de IND nodig was rond de vierduizend. Vorig jaar schoot dat aantal ineens omhoog naar 5400 en deze zomer verwerkte de dienst al meer dan zesduizend verzoeken.

De versnelde procedure kan plaatsvinden omdat hogescholen en universiteiten een convenant hebben afgesloten met de IND: de instellingen zorgen ervoor dat hun buitenlandse studenten een volledig dossier hebben en staan garant voor de groep, en als tegenprestatie zorgt de migratiedienst ervoor dat de voorlopige verblijfsvergunning binnen twee weken klaar is.

Of dit daadwerkelijk heeft geleid tot meer aanvragen, weten ze niet bij de Nuffic. Volgens Kitty Hemmer – verbonden aan een speciaal team dat obstakels voor studentenmobiliteit  bestrijdt  – is dat nog niet uitgezocht. “Wel kan ik me voorstellen dat het Nederland aantrekkelijker maakt als studieland.”

Toch kunnen de toelatingsprocedures volgens Hemmer nog een stuk beter. Studenten uit het buitenland krijgen namelijk eerst een voorlopige verblijfsvergunning en moeten dan wachten op het definitieve document. Daarbij wordt de hele toetsingsprocedure nog eens doorlopen, wat twee maanden tijd kost. “Dat is sneller dan voorheen, maar het zou natuurlijk beter zijn als beide procedures worden samengevoegd. En het zou helemaal mooi zijn, als buitenlandse studenten na een jaar een verblijfsvergunning konden aanvragen voor de rest van hun studieperiode. Nu moeten ze die elk jaar vernieuwen.”

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top