Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zeker tot 2020 betatekort

Gepubliceerd: 7 September 2007 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kost bedrijven steeds meer moeite bèta- en technisch personeel te werven. De schaarste neemt de komende jaren verder toe. In de bouwsector is al een tekort, blijkt uit onderzoek in opdracht van minister van der Hoeven.

Tot 2003 viel het volgens onderzoeksbureau SEO nog mee: maar dertig procent van de vacatures was toen moeilijk vervulbaar. Eind 2006 was dit aandeel echter gegroeid naar vijftig procent. Ter vergelijking: voor alfa’s en gamma’s bleef toen vijfendertig procent van de vacatures lang openstaan.

Van alle afgestudeerden in het hoger onderwijs volgde zestien procent een opleiding in de bèta- en techniekhoek. Fors minder dan het EU-gemiddelde van 26 procent. Verwacht wordt dat het tekort aan bèta’s in ieder geval aanhoudt tot 2020. Er zijn vooral te weinig bouwkundigen, civiel technologen en logistiek ingenieurs. Kleinere bedrijven hebben daar het meest last van. Internationale concerns zijn beter in staat hun personeel uit het buitenland te halen.

SEO constateert dat de bèta’s meer geïnteresseerd zijn in de inhoudelijke uitdagingen van hun vak, dan in de hoogte van het salaris dat ze iedere maand incasseren. Daardoor zou de groep lastiger te lokken zijn.

Verder blijkt uit de notitie dat werkgevers zich zorgen maken over het niveau van de opleidingen. Werkgevers vinden het bètaonderwijs te breed: vooral hbo’ers zouden daardoor inhoudelijke kennis tekortkomen. Het onderzoeksbureau leidde dit af uit gesprekken met vijftien personeelswervers, die allemaal voor grotere bedrijven werken.

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top