Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Les in bevallen

Gepubliceerd: 31 January 2008 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Verpleegkundestudenten kregen onlangs een praktijkles over bevallen. Niet met echte zwangere dames maar met masterstudenten die deden alsof. Voor deze HR masters ‘physician assistent’ en ‘klinisch verloskundige’ maakte de les deel uit van hun studie.

‘Wat moet je als eerste doen bij een bevalling als deze?’ vraagt masterstudent Ayesha Heinis. De studente denkt diep na: ‘Helpen met de benen?’ ‘Nee. Het eerste dat je doet, is hulp inroepen. Druk op de noodbel. Ik ben bezig en kan niks doen. Het is de taak van de verpleegkundige om de gynaecoloog erbij te halen.’

‘Het viel mij op dat je heel erg met de verloskundige bezig was in plaats van met de zwangere’, observeert een andere verpleegkundestudente. ‘Inderdaad. In het echt moet dat anders. Wij doen de onderkant, jullie houden het boven in de gaten. De meeste vrouwen met een bevalling als deze zijn behoorlijk in paniek’, leggen de verloskundigen nog een keer uit waarna de volgende studente het mag proberen.

De lessen van haar voorgangster indachtig, richt ze zich met veel rust op de schreeuwende ‘zwangere’. Maar ze moet meer doen dan coachen alleen. Van haar wordt ook verwacht dat ze ‘impressies’ geeft om het schoudertje langs het schaambeen te duwen. Voorzichtig voert ze de opdracht uit. ‘Het mag best hard, en best lang’, zegt Ayesha. ‘Doet dat dan geen pijn?’ vraagt de studente. ‘Jawel, maar het kind moet eruit.’

Het gehele artikel is te lezen op bladzijde 13 in Profielen 56.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top