Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nederlands hoger onderwijs zeer toegankelijk

Gepubliceerd: 30 September 2008 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Nederlandse hoger onderwijs behoort tot de minst elitaire stelsels van Europa, blijkt uit een vergelijkend onderzoek.

 



In Duitsland zijn de vaders van studenten twee keer zo vaak hoogopgeleid als de gemiddelde volwassen Duitser. In Portugal hebben de vaders zelfs drie keer zo vaak een universiteit of hogeschool doorlopen. Kennelijk maken kinderen van lager opgeleide ouders daar minder kans om in het hoger onderwijs terecht te komen.

In Nederland ligt dat anders, blijkt uit de gegevens die verzameld zijn in de derde editie van het rapport Eurostudent, waarvoor in 23 landen data zijn verzameld. Vaders van studenten zijn hier slechts 1,37 keer vaker hoogopgeleid dan andere volwassen mannen. Daarmee loopt Nederland voorop in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Overigens hangt deze voorloperspositie samen met het aandeel hoger opgeleiden in de hele samenleving. Hoe hoger de bevolking is opgeleid, hoe minder elitair het hoger onderwijs is. De opmerkelijke uitzondering op die regel vormt Duitsland, dat ongeveer evenveel hoogopgeleiden heeft als Nederland en toch een elitairder onderwijssysteem blijkt te hebben. Aan de collegegelden kan het niet liggen, want die kent Duitsland niet of nauwelijks.

Andere landen die goed scoren in deze vergelijkingen zijn Tsjechi?Schotland, Noorwegen en Finland. In Roemeni?Bulgarije, Portugal, Ierland en Turkije komt de economische onderklasse minder makkelijk in de collegebanken terecht.

Ook de opleiding van moeders staat in een tabel en daarmee valt bijna precies hetzelfde elitarisme (of het ontbreken daarvan) aan te tonen. Ook blijken er meer vrouwelijke studenten te zijn in landen waar verhoudingsgewijs toch al veel hoogopgeleide vrouwen wonen.

De emancipatie van vrouwen blijkt overigens los te staan van de emancipatie van sociaaleconomisch zwakkere groepen. Hebben vrouwen ten opzichte van mannen vaker een diploma in het hoger onderwijs gehaald? Dat zegt niets over de kans dat iemand uit een achterstandsgezin in het hoger onderwijs terechtkomt. Het zegt alleen iets over de vraag of een meisje uit een achterstandsgezin meer kans maakt dan haar broertje om op de universiteit terecht te komen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top