Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

ANALYSE: Krijgen hbo’ers hun diploma cadeau?

Gepubliceerd: 30 August 2010 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Krijgen hbo-studenten inderdaad massaal hun diploma cadeau, zoals critici beweren? De cijfers wijzen daar niet op, stelt onderzoeksbureau CHOI. De omstreden opleiding van de Hogeschool Inholland is een uitzondering, ook binnen Inholland zelf.

Critici van het hbo kregen munitie dankzij een vermeend frauduleuze afstudeerroute aan de Inholland-opleiding ‘media & entertainment management’, waar de Volkskrant over berichtte. Afgehaakte studenten kregen een aanbod om af te studeren via een speciale route. Eerder afgekeurde scripties werden alsnog goedgekeurd en iedereen kreeg een zeven, meldde de krant.

Meer afgehaakte studenten terug
Inderdaad laten de statistieken van deze opleiding iets merkwaardigs zien, stelt onderzoeksbureau CHOI, bekend van de Keuzegids Hoger Onderwijs. Een grote groep studenten haalt na het vijfde studiejaar alsnog het diploma: van de lichting die in 2002 begon gaat het om zestien procent van de totale groep. Tegelijkertijd ging de uitval van studenten licht achteruit: er kwamen meer afgehaakte studenten terug dan er weggingen. Netto ging het maar om zeven studenten, maar opvallend is het wel. Het afstudeersucces van deze opleiding loopt bovendien hoog op: na zeven jaar is 78 procent geslaagd. Landelijk ligt dat getal op 68 procent.

Uitzonderlijk
Studenten terughalen en veel diploma’s uitreiken aan vertraagde studenten: in deze omvang blijkt het uitzonderlijk. Geen van de andere Inholland-opleidingen vertoont hetzelfde patroon. Ook aan andere hogescholen, waarvan CHOI de opleidingen per sector heeft bekeken, zie je dat niet terug.
Er zijn wel opleidingen waar veel studenten uitlopen en laat afstuderen, maar die hebben bijna altijd meer uitval dan terugkeer van studenten. Andersom zijn er ook enkele opleidingen die studenten terughalen, maar die hebben niet zo’n groot aantal trage afstudeerders in latere jaren.
Landelijk lijkt er dus niet veel aan de hand, meent CHOI. Worden diploma’s weggegeven? Na acht jaar heeft ruim tweederde een diploma, wat betekent dat eenderde van alle studenten het niet haalt.

Nauwelijks uitval na jaar 2
Toch is er iets merkwaardigs in de landelijke cijfers. Studenten die het tweede studiejaar van het hbo overleven, vallen nauwelijks meer uit. Als ze geen diploma halen, blijven ze gerust jarenlang ingeschreven staan. Wat er met het restje van zo’n zeven procent gebeurt dat na acht jaar nog geen diploma heeft, is niet bekend. Misschien krijgen die studenten alsnog hun papiertje, misschien mogen ze tot sint-juttemis collegegeld blijven betalen.

Paniek
Nog een voetnoot bij de media & entertainment opleiding van Inholland: die is op twee momenten explosief gegroeid. Eerst in 2004 van 378 naar 798 eerstejaars en daarna in 2009 van 907 naar 1677 eerstejaars. Misschien brak er enige paniek uit toen er zoveel studenten bijkwamen en wilden de managers snel van de ouderejaars af.
Of dat inderdaad zo is, zal de Maastrichtse oud-burgemeester Gerd Leers misschien achterhalen. Op verzoek van Inholland-voorzitter Geert Dales leidt hij een commissie die de aantijgingen onderzoekt. Die zal halverwege september verslag doen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top