Ben ik dan zo slim?
Gepubliceerd: 1 March 2010 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Onze man in Texas Dit artikel is meer dan een jaar oud.Erik Kleyweg (derdejaars commerciële economie aan de Hogeschool Rotterdam) doet zijn minor aan de Angelo State University in Texas, USA. Op deze site bericht hij regelmatig over wat hij er meemaakt.
Ik zal jullie wat vertellen over het studeren hier. Waar je in Nederland heerlijke toetsweken hebt en waar je als student echt naartoe leeft (meestal beginnen de meesten 2, zo niet 1 dag van te voren met leren) kennen ze hier in Amerika alleen de ‘final exams’ die gezamenlijk worden gehouden. De 4 vakken die ik volg hebben allemaal hun eigen rooster. Zo word ik voor economie getrakteerd op 5 tentamens en heb ik voor bijvoorbeeld marketing 2 tentamens, 10 papers en nog eens 2 cases te schrijven.
Online-test
Mijn eerste tentamen was voor International Economics. Voordat je een tentamen maakt, moet je de dag van te voren een online-test maken over dezelfde stof. Deze test bevat 20 vragen die elk 2 punten waard zijn. De test kan je twee keer doen, maar dan telt wel alleen de tweede score. Voor deze test had ik 30 punten (na 2 keer), mwhoah, gewoon voldoende, maar toch…! Je kan alles opzoeken in je boek dus beetje raar dat je dan alsnog ‘maar’ 30 punten haalt!
Denken aan de Cito-toets
Hoe dan ook, de volgende dag was het zover… Vroeg opstaan, lekker ontbijtje en leren maar! Ik had het al wel geleerd en goed doorgelezen maar wilde dezelfde stof toch nog 6 keer overnieuw lezen. 12.30 uur, Rassman building 10; tentamen! De sfeer is net zoals in Nederland, iedereen bladert het nog een beetje door en heeft het er met elkaar over. We krijgen de tentamens uitgedeeld en ook het antwoordenformulier wordt uitgedeeld. Ik moest gelijk denken aan de Cito-toets die ik als 11-jarige moest doen in groep 8!
Zelfde vragen
Bij de eerste vraag kon ik mijn ogen niet geloven… Er stonden dezelfde vragen in als in de ‘pretest’!! Uiteraard waren niet alle vragen hetzelfde maar er waren zeker 7 vragen min of meer hetzelfde… Na een dik halfuur had ik alle 40 vragen beantwoord en het viel me op hoe gemakkelijk het me afging! Had ik zo goed geleerd? Nee, niet echt. Ben ik dan zo slim? Nee, niet bijzonder. Waren de vragen dan zo makkelijk? Nou, nee ook niet echt. Ik weet niet wat het was, het enige dat ik wel weet is dat ik in tegenstelling tot de bonuspuntentest de vragen nu wel goed las en het antwoord dus ook redelijk makkelijk kon geven!
Hele klas hoge punten
In Amerika tellen ze trouwens iets anders, je krijgt geen cijfer maar een percentage, dit percentage staat gelijk aan een letter. Zo staat een A voor 90 tot 100 procent. Voor de papers die ik ingeleverd heb (elke paper is 10 punten waard), heb ik tot nu toe 10, 9 en 9 punten gekregen. Denk niet WOW wat goed!! Deze cijfers zijn niet uitzonderlijk goed.. het valt me op dat vrijwel de gehele klas zulke punten haalt. Neemt niet weg dat ik dus tot nu toe ook voor Marketing goed op weg ben.
Geen last van Engels
Veel mensen vragen mij of de studie moeilijk is. Niet echt, de stof is relatief nieuw (heel veel internationale handel) maar niet moeilijk om te begrijpen of moeilijk om in te zien hoe het werkt. Ik heb op een paar economische termen na totaal geen last van het volgen van de lessen in het Engels en ook de opdrachten die je moet inleveren zijn erg goed te doen. Dus moeilijk.. niet echt maar je hebt het er wel redelijk druk mee.
Op de foto mijn eerste tentamenuitslag.
Erik Kleyweg
Deze blog ging over een van de drie S’en van Erik: Studeren. Over Stappen en Shotjes – de andere twee S’en – volgende week meer.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top