Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Buitenlandstage in 14 tips

Gepubliceerd: 14 December 2010 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel studenten dromen van een stage in het buitenland. Helaas blijft het daar vaak bij. Het regelwerk en de extra kosten die bij een buitenlandstage komen kijken, schrikken af. Profielen zette de eerste stap en sprokkelde veertien tips bij elkaar. De rest is aan jou.

Hoe bereid ik me voor?

1. Doe je huiswerk bij Nuffic Op www.nuffic.nl vind je een schat aan informatie over buitenlandstages.

2. Werkvergunning , visum , rijbewijs etc . Zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Je kunt een speciale verzekering afsluiten voor stage in het buitenland. Onderzoek of je een werkvergunning (buiten Europa) of visum moet aanvragen, en realiseer je dat er bijzondere procedures gelden voor Amerika. Informeer of je rijbewijs geldig is in je stageland en ga je naar een risicoland, meld dan bij de Nederlandse ambassade of consul waar je verblijft. Hoe dan ook is het handig het adres van de ambassade paraat te hebben.

3. Support van de HR Kijk of je een (stage)begeleider op de HR kunt vinden die het land of de branche kent waar je aan de slag gaat.

4. Na zessen Denk na wat je na werktijd gaat doen. Juist als je je niet voorbereidt op je vrije tijd, kun je het moeilijk krijgen in het buitenland.

5. Alleen is maar alleen Onderzoek of je de stap naar het buitenland samen met een studiegenoot kunt wagen. Vooral als je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt, is het fijn om elkaar een luisterend oor te bieden.

Hoe vind ik een stageplek?

6. Zoek binnen je eigen netwerk Wil je stage lopen in het buitenland, verspreid dat bericht dan in je (sociale) netwerk en dat van je ouders of naaste familie. Vaak kun je op die manier een eerste contact leggen met een internationaal stageadres.

7. Solliciteer bij een multinational Kijk in het vacaturebestand van een grote multinational, zoals Shell of Unilever, of schrijf een open sollicitatiebrief.

8. Solliciteer bij een organisatie voor ontwikkelingshulp Wil je stage lopen in een ontwikkelingsland, schrijf dan een brief naar een organisatie voor ontwikkelingshulp. Let op: het voorbereiden van dit soort stages kost meer tijd. Alleen al het aanvragen van visa en een werkvergunning kan soms wel een jaar duren.

9. Yellow Pages Speur door de Yellow Pages (Gouden Gids) van de regio/het land waar je naartoe wilt. Vind je een interessant bedrijf, dan kun je via de Economische Voorlichtingsdienst (EVD/ Internationaal) het adres opvragen van de lokale Kamer van Koophandel om meer over het bedrijf te weten te komen.

10. Stagebemiddelingsbureaus Je kunt ook een bureau inschakelen om je te helpen met het vinden van een stage. Op www.nuffic.nl vind je een lijst van stagebemiddelingsbureaus. Bedenk wel dat zelf een adres vinden beter is voor je portemonnaie.

Money, money, money

11. Tel je geld voordat je op buitenlandstage gaat. Reis- en verblijfskosten kunnen soms flink oplopen. Een kamer in Parijs bijvoorbeeld kost tussen de 700 en 900 euro.

12. Loop je via een Nederlands bedrijf stage in het buitenland? Onderzoek dan of je stagewerkgever de reis- en verblijfskosten betaalt.

13. Meestal betaal je geen loonbelasting over je stagevergoeding, maar check het voor de zekerheid bij je werkgever.

14. Vraag een stagebeurs aan. Het international office van de HR bemiddelt voor de Erasmus Beurs (200 euro p/m) en de Explorer beurs van de HR (geen vaststaand bedrag). De eerstvolgende deadline voor het aanvragen is 1 mei 2011. Meer informatie bij international office, 010-794 60 05, internationaloffice@hro.nl

Deze tips werden verzameld op www.nuffic.nl en uit gesprekken met het international office HR en docent/stagebeleider Nathalie Loos (RBS).
De vier studenten op de foto liepen stage op de World Expo in Shanghai.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top