Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-meisjes nog altijd sneller dan jongens

Gepubliceerd: 26 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De kloof tussen jongens en meisjes is in het hbo nog altijd schrikbarend, blijkt uit de jongste cijfers. Jongens halen veel minder vaak hun diploma dan meisjes en daar lijkt geen verandering in te komen.

Door de jaren heen blijven de rendementen in het hoger beroepsonderwijs opvallend stabiel. Vijf jaar na aanvang van een hbo-opleiding heeft 57,1 procent een diploma op zak, meldt de HBO-raad. Onder jongens is het minder dan de helft (48,5 procent) en onder meisjes bijna tweederde (64,5 procent). In eerdere jaren waren de verhoudingen ongeveer hetzelfde.

Zelfs als ze drie jaar langer de tijd krijgen om de achterstand in te lopen, slagen jongens er niet in hetzelfde te bereiken als meisjes in vijf jaar tijd. Na acht jaar studeren heeft 63,1 procent van de jongens het diploma gehaald. Onder meisjes is het percentage dan al opgelopen tot 73,4 procent.

Snelle afhakers
Als studenten afhaken, doen ze dat meestal in het eerste studiejaar. Na één jaar was 15,5 procent van de lichting uit 2008 ermee opgehouden. Een jaar eerder was dat 17,5 procent, maar het schommelt door de jaren heen. Mannen vallen al in het eerste jaar iets vaker uit dan vrouwen. Van alle overblijvers haalt driekwart binnen vijf jaar het diploma, aldus de cijferaars van de HBO-raad.

Niet-westerse allochtonen hebben nog altijd een fiks lager rendement dan autochtone hbo-studenten. En de mannen onder hen scoren al helemaal dramatisch: slechts 36,5 procent van hen heeft in vijf jaar het diploma op zak. Vorig jaar deden meisjes van niet-westerse afkomst het even goed als autochtone jongens, maar dit jaar zijn beide groepen enigszins teruggevallen en blijven de allochtone meisjes weer iets achter op de autochtone jongens: 48,9 om 50,4 procent.

Inholland
Verschillen tussen onderwijsinstellingen zijn lastig te duiden. Fontys Hogescholen heeft bijvoorbeeld een hoger rendement (60,3 procent na vijf jaar) dan de Hogeschool Inholland (55,0 procent), maar of dat iets zegt over de kwaliteit van het onderwijs? Meisjes en allochtonen doen het beter bij Fontys dan bij Inholland, maar bij die laatste hogeschool scoren autochtone jongens juist iets beter.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top