Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-studenten kunnen nog steeds naar de TU

Gepubliceerd: 25 August 2010 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Technische studenten van de Hogeschool Rotterdam die willen doorstromen naar een masteropleiding aan de TU Delft hoeven zich geen zorgen te maken over de numerus fixus die de TU voor drie opleidingen heeft aangevraagd.

De opleidingen bouwkunde, lucht & ruimtevaart en industrieel ontwerpen willen met een numerus fixus de studentenaanwas beperken. Als het ministerie van Onderwijs de aanvraag honoreert, zal in 2011 een loting bepalen wie deze technische opleidingen mogen volgen.

Bestuurders van de Hogeschool Rotterdam reageerden verrast op de aanvraag van de TU; de hogeschool en de universiteit hebben immers bindende afspraken gemaakt om de doorstroom van studenten van hbo naar wo te versoepelen. Zo kunnen HR-studenten bouwkunde of industrieel productontwerpen (ipo) drempelloos doorstromen in een master van de TU Delft. Zouden die studenten nu ineens moeten loten?

Maar de TU Delft bezweert dat deze studenten geen last zullen hebben van de numerus fixus. ‘Het geldt alleen voor eerstejaarsstudenten die aan hun bachelor beginnen’, zegt een woordvoerder na wat uitzoekwerk. ‘Studenten die hun bachelor al hebben gehaald en in de master willen instromen kunnen dat blijven doen.’ In theorie, zegt de TU, kun je op alle momenten ná het eerste jaar instromen zónder tegen de muur van een numerus fixus op te lopen.

Uitvallers zijn financiële strop
De TU Delft kampt met financiële problemen en kan het groeiende aantal studenten niet langer bolwerken. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop de overheid het universitair onderwijs betaalt. Het grootste deel van het geld dat universiteiten (per student) krijgen, maakt de overheid pas over als een student zijn diploma heeft gehaald. Universiteiten moeten dus per student geld voorschieten, tot ze hun diploma halen. Ze hebben een financieel probleem als studenten na jaren studeren hun diploma helemaal niet halen. Maar ook als een opleiding in korte tijd fors groeit, zal de universiteit die groei de eerste jaren zelf moeten voorschieten. En dat, zegt de TU, gaat niet langer. ‘Nederland heeft de ambitie om meer studenten techniek op te leiden. Dit is ook een signaal aan de overheid: we kunnen niet méér studenten opleiden voor hetzelfde geld.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top