Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR wil met I-labs afstudeerders van andere hogescholen trekken

Gepubliceerd: 16 February 2010 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met goede, aantrekkelijke Innovation Labs (I-labs) in het zevende semester wil het collegebestuur studenten van andere hogescholen naar de HR halen.

Coolhaven, onderwerp van een van de I-labs

Innovation Labs. De HR telt er nu twaalf met in totaal een kleine 300 studenten. Excellente studenten van verschillende opleidingen zoeken er samen naar innovatieve oplossingen voor problemen uit de praktijk. Een voorbeeld is de I-lab Coolhaven over de toekomstige inrichting van dat gebied. Met het succesvol afronden van een I-lab kun je op je diploma het predicaat ‘I-professional’ verdienen.

Zevende semester
En als het aan het collegebestuur van de HR ligt leidt deze nieuwe onderwijsvorm ertoe dat studenten van elders ervoor naar Rotterdam komen. Voor de HR is het een van de redenen om de I-labs (bedoeld voor zo’n 10 procent van alle vierdejaars) en ook de minoren vanaf september 2011 alleen in het zevende semester aan te gaan bieden. Na je derde jaar op een andere hogeschool kun je zo meteen aan een I-lab beginnen. Nu nog worden de minoren en I-labs uitgespreid over het zesde en zevende semester.

Diplomabonus
De keuze voor het zevende semester heeft ook een financiële achtergrond, gaf collegevoorzitter Jasper Tuytel deze week aan in de centrale medezeggenschapsraad. Tuytel: ‘Vanuit het rijk is er een nieuwe bekostigingssystematiek waarbij het zeer aantrekkelijk is om vierdejaars naar je school te halen. Als zo’n student afstudeert krijg je als school namelijk een diplomabonus.’ Je biedt de student één jaar onderwijs en krijgt er twee jaar subsidie voor terug van het ministerie van Plasterk.

Curricula samenstellen
Cmr-lid Anneke Kistemaker vindt het stuitend dat de cmr niet is betrokken bij de keus van het college die niet de hare is. De huidige situatie is prima. ‘Als wij onze minors en I-labs aanbieden in het zesde en zevende semester houden we studenten juist vast’, gaf ze aan. Vooral de medewerkers die het plan moeten uitvoeren, zoals degenen die de curricula samenstellen, zijn sceptisch over het besluit over ‘het zevende semester’, weet de cmr.

Naar een hoger niveau
Tuytel zei desgevraagd serieus aandacht te besteden aan het aansturen van de overgang naar de nieuwe situatie die ook gevolgen heeft voor het werkveld. Scholen en ziekenhuizen kunnen vierdejaars stagiairs lerarenopleiding en verpleegkunde niet meer zondermeer inzetten als goedkope arbeidskracht. Tuytel: ‘In het vierde jaar moet er ruimte zijn voor onderzoek en innovatie, daarmee moeten we het hbo naar een hoger niveau tillen. We zullen de scholen en ziekenhuizen moeten uitleggen dat ook zij daar wat aan hebben.’

JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top