Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Huis van de duurzaamheid

Gepubliceerd: 6 May 2010 • Leestijd: 2 minuten en 45 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een proeftuin waarin consumenten en producenten nieuwe duurzame producten kunnen gebruiken en testen. Dat was het idee van de IPO-studenten Martijn van Zomeren en John Tillema waarmee zij werden genomineerd voor de GasTerra Transitie Jaarprijs.

Naam : Martijn van Zomeren en John Tillema
Op de HR: laatstejaars industrieel product ontwerpen
eigen bedrijf : ontwerpbureau Van Zomeren tot Tillema, www.vztt.nl

‘Zie het als een huis van de duurzaamheid’, vertelt Martijn. ‘Of, beter gezegd: een appartementencomplex. De bewoners wonen tijdelijk in testappartementen die zijn uitgerust met installaties van bedrijven die een werkplek op de locatie hebben en ter plekke hun producten kunnen testen en verbeteren.

‘Dankzij deze installaties wordt energie duurzaam opgewekt en afval verwerkt. Daarnaast zijn er, zo stellen wij ons voor, tal van andere voorzieningen en producten. De bewoners kunnen gebruikmaken van het ecologische restaurant en milieuvriendelijke vervoermiddelen zoals elektrische of hybride auto’s en segways.

‘Bovenop het complex staan windmolens en zonnepanelen. Er is een kas waarin de bewoners hun eigen groente kweken en door de trappen te beklimmen kun je energie opwekken. Naast de appartementen en werkruimten zal er ook een publieke proeftuin komen, een demo-ruimte voor producten en activiteiten, bijvoorbeeld voor scholieren.

‘Het gaat ons in eerste instantie om het creëren van bewustzijn. Er zijn al veel technologieën die het mogelijk maken om energie voor bijna honderd procent uit duurzame bronnen te halen. Maar deze technieken zijn simpelweg niet bekend of beschikbaar voor het grote publiek.’

‘Het lijkt ons goed als afstudeerders een jaar in een dergelijke omgeving gaan wonen als tussenstap van de studentenkamer naar hun definitieve, duurzaam gebouwde huis’, vult John aan. ‘Tijdens de testperiode zal de huurder constant inzicht hebben in zijn energieverbruik door middel van het Home Energy Monitorsysteem. Dit zorgt ervoor dat al het energieverbruik in kaart wordt gebracht.

‘Door langere tijd op deze manier te leven zal er zich een bepaalde routine vormen. Aan het einde van het traject zal de gebruiker een Home Energy Monitor cadeau krijgen zodat hij in zijn nieuwe huis het energieverbruik kan blijven volgen.

In het complex zijn niet alleen particulieren en bedrijven gevestigd, ook de overheid is er actief. Zij kan bijvoorbeeld, in een gecontroleerde setting, verdienmodellen ontwikkelen voor elektrisch rijden.’

Utopie of werkelijkheid?
Mooie vergezichten of is een dergelijke manier van wonen wel degelijk levensvatbaar? John: ‘We hebben gezocht naar een locatie waar The green way op korte termijn kan worden uitgevoerd en het HaKa-gebouw, een bedrijfsverzamelgebouw aan de Vierhavensstraat, gevonden om deze eerste proeftuin te huisvesten. Dit gebouw heeft al een duurzame bestemming: de Rotterdam Climate Campus (RCC). In de RCC werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan het ontwikkelen van een energie- en waterhuishouding die klimaatbestendig, schoon, betaalbaar, betrouwbaar en maatschappelijk geaccepteerd is.

The green way zou ook consumenten kunnen binnenbrengen.’ Martijn: ‘We hebben de GasTerra Jaarprijs helaas niet gewonnen, want dan zou het project ook in uitvoering zijn genomen. We hopen er wel op dat er andere financiers komen voor ons plan. Je moet natuurlijk wel durven dromen. Ik ben trouwens heel blij dat ook bedrijven als Gas- Terra steeds meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor het bestrijden van de energiecrisis, want het is wel duidelijk dat we er alleen met spaarlampen niet komen.’

De prijsvraag
GasTerra zoekt creatieve, in de praktijk toepasbare ideeën die tot doel hebben de energievraag te verlagen, de inzet van duurzame energiebronnen te bevorderen, de CO2-uitstoot te verminderen of het rendement van het gebruik van fossiele brandstoffen te verhogen. GasTerra stelt jaarlijks een prijzengeld van 100.000 euro beschikbaar.

‘Ik denk dat ons idee al te concreet was uitgewerkt. Dat was waarschijnlijk in ons nadeel bij de prijsvraag’, zegt Martijn. ‘En wij zijn ook niet van die actievoerders’, vult John aan. ‘Wij hebben geen campagne gevoerd om onze vrienden, familie en bekenden voor de publieksprijs op ons te laten stemmen. Het klinkt wel erg cliché, maar toch is het waar: we vonden het een hele eer om genomineerd te zijn. Zo’n prijsvraag is een geweldige kans om je te laten zien en je te onderscheiden van ‘de doorsnee-student’. We staan op het punt van afstuderen en hebben net onseigen ontwerpbureau gestart: Van Zomeren tot Tillema (vztt.nl). Dan kan het geen kwaad om je op deze manier te profileren.’

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top