Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

IB’ers werken aan plan A29

Gepubliceerd: 26 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De gemeente Barendrecht heeft een probleem: de rijksweg A29 zorgt voor overlast, variërend van fijnstof tot geluidsoverlast. Redders in nood zijn vier IBB-studenten. Een half jaar lang krijgen zij de tijd om een oplossing te bedenken.

Bram de Boer (19), Rick Donker (23), Timothy Grigoria (26) en Lernnerth Angela (27) zijn derdejaars studenten aan het IBB (bouw en bedrijfskunde). Bram en Rick studeren bouwkunde, Timothy en Lernnerth civiele techniek. Alle vier doen ze mee aan het PI (praktijk interdisciplinair)-project dat derdejaars voorbereidt op hun afstudeerproject.

De studenten konden kiezen uit 21 projecten. Deze vier kozen voor de A29. Hun opdrachtgever is de gemeente Barendrecht. Op dit moment zorgt de rijksweg voor veel geluidsoverlast en uitstoot van fijnstoffen (CO2 en NO2). Ook de ligging van de A29 is niet gunstig. De rijksweg doorsnijdt Barendrecht en verdeelt de stad hierdoor in Barendrecht-Centrum en Barendrecht-Carnisselande. De gemeente wil de plaats weer tot één geheel maken.

totale overkapping
De jongens denken de juiste oplossing voor de geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof gevonden te hebben. Rick: ‘Naar aanleiding van onze voor- en reflectiestudies, denken we dat een totale overkapping over de snelweg de beste oplossing is. Daarmee is het mogelijk om de geluidsoverlast te reduceren, de fijnstof gecontroleerd op te vangen en de luchtkwaliteit te verbeteren. De grond die vrijkomt door de overkapping kan gebruikt worden voor andere activiteiten, waardoor het de gemeente Barendrecht niet veel hoeft te kosten. Soortgelijke projecten worden bovendien vaak zwaar gesubsidieerd door de overheid en provincie.’ Ook puzzelen de studenten nog op de vraag welke mogelijkheden er zijn om iets te doen aan het feit dat de rijksweg Barendrecht doorsnijdt.

Het project loopt tot het einde van dit collegejaar. Binnenkort leggen de studenten hun projectvoorstel en offerte aan de gemeente voor. Of de gemeente met deze plannen aan de slag gaat, is onzeker. Maar er is ook nog een ander doel waar ze naar kunnen streven: het winnen van de 500 euro die de hogeschool voor het beste PI-project uitreikt.

Myrthe Hogenelst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top