Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Investeren in hbo levert geld op

Gepubliceerd: 23 April 2010 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Iedere euro die in hogescholen wordt geïnvesteerd, levert drie euro rendement op. Dat heeft de HBO-Raad laten becijferen door onderzoeksbureau TIER. Vooral het bestrijden van studie-uitval is erg profijtelijk.

Als vijf procent van de uitvallers kan worden behouden voor het hbo en het onderwijs aan hogescholen een verbetert, levert dat de maatschappij 1,2 miljard euro op. Dat komt vooral doordat afgestudeerden een betere baan vinden, meer verdienen en dus meer belasting betalen. Ook belanden ze minder snel in de WW of bijstand.

Minder misdrijven
Bij het rendement zijn ook minder voor de hand liggende baten meegeteld. Zo plegen afgestudeerden in het hoger onderwijs minder misdrijven en leven ze gezonder. Dat bespaart de maatschappij als geheel uitgaven aan criminaliteitsbestrijding en gezondheidszorg.

Volgens het rapport levert een investering van 630 miljoen euro in 2015 na een werkzaam leven van veertig jaar een rendement van anderhalf miljard euro op. Naast het terugdringen van uitval moet ook geïnvesteerd worden in het aantal studenten dat na een bachelor ook een hbo-master afrondt.

'Slimste en snelste route'
De HBO-Raad is blij met de uitkomsten. “Ook een optimist wordt wel eens prettig verrast”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. “Iedereen gaat er vanuit dat investeren in hoger onderwijs geld oplevert, maar niemand had uitgerekend hoeveel. Nu weten we zeker dat onderwijs geen kostenpost is, maar de slimste en snelste route naar welvaart en economische groei.”

HOP, Bram Logger

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top