Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids hoger onderwijs: Randstad raakt verder achterop

Gepubliceerd: 17 November 2010 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het hoger onderwijs in het zuiden van het land is aan een opmars bezig. Hogescholen uit Limburg, Brabant en Zeeland doen het bovengemiddeld goed in de Keuzegids HBO 2011. Instellingen uit de Randstad raken verder achterop.

Net als in eerdere edities krijgen kleine hbo-instellingen meer waardering van studenten en deskundigen dan grote hogescholen. De grote jongens ontlopen elkaar weinig, maar sommige springen er niettemin bovenuit. Dat Avans Hogeschool en de Hogeschool Zuyd relatief hoog scoren is geen toeval, volgens de Keuzegids. Ze hebben ‘niet zo hard meegedaan aan de kwalijke trend om het onderwijs steeds verder te verdunnen onder het mom van een nieuw onderwijsconcept’. De Hogeschool Utrecht is ‘afgezakt tot hetzelfde niveau als Inholland’. En die hogeschool scoort al jaren laag in de gids.De Hogeschool Rotterdam staat in de ranking van de twaalf grote hogescholen op de negende plaats.

De echte uitschieters naar boven zijn enkele kleinere hogescholen. Op een schaal van nul tot honderd scoren de grote instellingen allemaal tussen de 55 (Inholland en de Hogeschool Utrecht) en 66 punten (Avans). Hogeschool Rotterdam heeft 56 punten. De middelgrote Christelijke Hogeschool Ede steekt hier ver bovenuit met 79 punten. Maar ook de kleine Hogeschool Zeeland en de NHTV scoren goed met beide 68 punten.

Enkele zelfstandige pabo’s oogsten nog meer lof. De Driestar in Gouda en de Katholieke Pabo Zwolle krijgen zelfs 92 punten. Het particuliere IVA, een hogeschool voor de mobiliteitsbranche, scoort eveneens 92 punten.

De Keuzegids benadrukt dat de oordelen over opleidingen belangrijker zijn dan de totaalscores van hele hogescholen. Ze wijzen bijvoorbeeld op de alom gewaardeerde zorgopleidingen van de Hogeschool Zuyd. Ook de Hogeschool Utrecht telt enkele goede opleidingen, zoals fysiotherapie, chemie en biologie. En de Hogeschool Inholland, die al jaren door slechte studentenoordelen wordt geplaagd, heeft goede zorgopleidingen in Amsterdam.

De Keuzegids komt tot zijn adviezen door de antwoorden uit Nationale Studenten Enquête te combineren met deskundigenoordelen van keuringsinstantie NVAO en feitelijke informatie als groepsgrootte, contacturen, studietempo en uitval in het eerste studiejaar.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top