Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mbo-meisjes overtreffen vwo-jongens in hbo

Gepubliceerd: 6 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mbo’ers hebben een slechte naam in het hoger beroepsonderwijs, maar hun prestaties vallen mee. Het sekseverschil weegt zwaarder: meisjes van het mbo overtreffen de jongens van het vwo in de statistieken.

Meisjes doen het nog altijd veel beter in het hbo dan jongens. Na vijf jaar heeft minder dan de helft van de mannelijke hbo’ers een diploma op zak, tegen bijna tweederde van de vrouwelijke studenten. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Betere doorstroom met mbo
Hieruit wordt ook duidelijk dat het mbo het niet zo slecht doet. Jongens die van het mbo naar het hbo gaan, halen vaker binnen vijf jaar het bachelordiploma dan jongens die van de havo komen: 52 om 41 procent. Mannelijke vwo’ers doen het overigens een stuk beter: van hen heeft zestig procent binnen vijf jaar het bachelorpapiertje op zak.

Meisjes beter
Maar ongeacht de vooropleiding doen meisjes het beter dan jongens. Van de mbo- en havo-studentes haalt respectievelijk 62 en 63 procent het diploma binnen vijf jaar. Daarmee overtreffen ze dus de vwo-jongens, hoewel die in latere jaren weer beter scoren. Weinig verrassend: de allerbeste hbo-studenten zijn de meisjes die van het vwo komen. Binnen vijf jaar heeft 78 procent van hen het bachelordiploma binnen.

Bachelordiploma minder waard
Aan de universiteit lijken de rendementen flink te stijgen, maar het beeld wordt verstoord door de invoering van het bachelor-masterstelsel: de afgestudeerden in de tabellen zijn ofwel doctorandus ofwel wo-bachelor. Maar het bachelordiploma is minder waard dan het doctoraaldiploma, dat vergelijkbaar is met het behalen van de mastergraad. Daardoor groeit de groep studenten die binnen vijf jaar een hoger-onderwijsdiploma hebben: van 35 procent (startjaar 1999) naar 61 procent (startjaar 2004). Ook in het wetenschappelijk onderwijs hebben vrouwen een fikse voorsprong.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top