Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer studie-uitval onder kinderen uit grote gezinnen

Gepubliceerd: 12 February 2010 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel broers en zussen? Dan loop je als student in het hbo een grotere kans om je studie niet af te maken. Dat constateert onderzoeker Joop van Onzenoort, die dinsdag aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op uitval in het hbo.

Behalve kinderen uit grote gezinnen hebben ook studenten met gescheiden ouders, en hbo'ers die van een mbo-opleiding komen een verhoogde kans op studie-uitval. Van die laatste twee groepen is dat geen verrassing. Maar dat telgen uit kinderrijke gezinnen vaker sjezen, verbaasde ook de onderzoeker, die drie jaar lang 1800 hbo'ers volgde.

Hechte familie
Als mogelijke verklaring noemt Van Onzenoort de hechte familieband in grote gezinnen. ‘Van de studenten met veel broers en zussen woont een groot deel thuis. Ze worden vaker ingeschakeld bij het gezinsleven. Dat kan gaan om klusjes, maar ook om zaken die voor extra emotionele belasting zorgen. Dat verklaart wellicht waarom vooral vrouwelijke studenten uit grote gezinnen een grotere kans op studie-uitval hebben.’

Of het gegeven dat allochtone studenten vaker uit een groot gezin komen een rol speelt, is niet bekend. Daarvoor was het aandeel allochtone studenten in Van Onzenoorts onderzoek te klein.

Breder propedeusejaar
Als maatregel om uitval in het hbo tegen te gaan, noemt Van Onzenoort de invoering van een breder propedeusejaar. Dertig procent van de uitvallers stopt al met zijn opleiding in het eerste jaar. ‘Door meer opleidingen te combineren in de propedeuse, kunnen studenten makkelijker switchen zonder dat ze vertraging oplopen.’

HOP, Bram Logger

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top