Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe pabo-master in Den Haag

Gepubliceerd: 13 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In vier jaar tijd het pabodiploma en een hbo-master special educational needs halen. Dat kan vanaf september bij de Haagse Hogeschool, die gaat samenwerken met de Hogeschool Utrecht. Op HR, waar het niet kan, bestaan en komen andere mogelijkheden voor excellente pabo’ers.

Het nieuwe mastertraject leidt studenten op tot specialisten in het begeleiden van kinderen die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege hoogbegaafdheid, autisme of dyslexie. Ze doen eerst in drie jaar een versnelde pabo bij de Haagse Hogeschool. Daarna volgt een jaar master aan het seminarium voor orthopedagogiek van de Hogeschool Utrecht. Afgestudeerden krijgen twee diploma’s. Omdat het Utrechtse seminarium ook een officiële vestiging heeft in Den Haag, kunnen studenten de hele opleiding in de Hofstad doorlopen.

Goede stage
Anders dan bij academische pabo’s die hogescholen in verschillende steden samen met universiteiten aanbieden, kunnen ook havisten en mbo’ers in aanmerking komen voor de master van de Haagse Hogeschool en het Seminarium voor Orthopedagogiek. Voorwaarde is wel dat ze hun propedeuse binnen een jaar afronden en goed presteren tijdens hun stage.

Samenwerken
Het seminarium, dat onder de Hogeschool Utrecht valt, wil op termijn ook samenwerken met andere pabo’s. Een verbond met het Instituut Theo Thijssen, de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht, lag voor de hand. Maar een speciale master special eductional needs zou te veel overlappen met de academische pabo die al wordt aangeboden samen met de Universiteit Utrecht. Daarnaast had het landelijk opererende seminarium al banden met de Haagse Hogeschool, omdat de twee instituten lange tijd een gebouw deelden.

Universitaire bachelorgraad
De academische pabo’s voorzien in een groeiende behoefte aan hoger opgeleide leerkrachten. Behalve in Utrecht zijn ook in Leiden en Amsterdam samenwerkingsverbanden tussen universiteiten en hogescholen. Volgend collegejaar komt Groningen daarbij. Ook aan de Saxion Hogeschool in Deventer is een academische pabo. Afgestudeerden krijgen naast hun pabo-diploma ook een universitaire bachelorgraad, meestal in de pedagogiek of onderwijskunde. Alleen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit bieden de mogelijkheid om in vijf jaar ook een universitaire mastertitel te halen.

HR werkt aan academische pabo
Op de Hogeschool Rotterdam is dat laatste nog niet mogelijk maar samen met de Erasmus Universiteit wordt er wel zo’n ‘academische pabo’ ontwikkeld, vertelt Fred Feuerstake, directeur van het Instituut van lerarenopleidingen. Feuerstake: ‘Dit is een vierjarige opleiding waarin de studenten zowel een academische opleiding afronden op bachelorsniveau als een pabo-diploma behalen. Deze laatste opleidingsvariant zal waarschijnlijk vanaf september 2011 worden aangeboden.’

Leren en Innoveren
Voor excellente studenten is het op de HR daarnaast nu al mogelijk te kiezen voor een honneursprogramma. Feuerstake: ‘In een I-lab voeren ze dan een multidisciplinair project uit. Ze werken daarbij aan innovatieve oplossingen. Studenten krijgen na dit traject, bovenop hun bachelorsdiploma, een honneursdegree.’
Ook kunnen afgestudeerde pabo’ers in aanmerking komen voor de tweejarige mastersopleiding Leren en Innoveren van de HR. De variant zoals die door de Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht wordt aangeboden, komt er in Rotterdam niet.

HOP, Bram Logger / Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top