Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook PvdA kiest voor leenstelsel

Gepubliceerd: 8 April 2010 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De PvdA wil de basisbeurs afschaffen. De opbrengst gaat naar 'het onderwijs', maar niet uitsluitend naar het hoger onderwijs. De aanvullende beurs blijft bestaan en de rest kunnen studenten lenen.

De stem van voormalig onderwijsminister Plasterk klinkt duidelijk door in het vandaag verschenen voorlopige verkiezingsprogramma van de PvdA. Universiteiten en hogescholen 'barsten uit hun voegen', schrijft de partij in de onderwijsparagraaf. Studenten hebben recht op meer colleges, maatwerk, werkgroepen en begeleiding vanuit hun instelling.

'Studeren nog altijd fors gesubsidieerd'
Dat kost echter geld, vandaar dat de PvdA ervoor kiest om de basisbeurs in het hoger onderwijs 'op termijn' om te zetten in een sociaal leenstelsel. De partij benadrukt dat studeren nog altijd fors gesubsidieerd wordt. Afgezien van de studiefinanciering kost een student gemiddeld achtduizend euro per jaar, minus het collegegeld. Dat blijft de staat betalen als het aan de PvdA ligt. Evenmin wordt getornd aan de aanvullende beurs voor studenten uit gezinnen met lage inkomens.

'Niveau lerarenopleidingen moet dringend omhoog'
De opbrengsten van de bezuiniging op de basisbeurs komen ten goede 'aan de kwaliteit van het onderwijs' en dus niet uitsluitend aan het hoger onderwijs, zoals de VVD in haar verkiezingsprogramma claimt. Aparte vermelding krijgen de lerarenopleidingen waarvan het niveau 'dringend' omhoog moet. Om dat te bereiken zullen de in- en uitstroomeisen worden verzwaard.

Toponderzoek
In haar wetenschapsbeleid kiest de PvdA, net als Plasterk, vooral voor toponderzoek. Het geld moet naar de beste mensen en de nuttigste ideeën vloeien.

HOP, Hein Cuppen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top