Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Strijd om basisbeurs is verhard

Gepubliceerd: 10 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tot voor kort waren de studentenbonden best bereid de basisbeurs op te geven, als er maar een mooi nieuw stelsel van studiefinanciering voor in de plaats zou komen. Maar nu is alles anders.

Drie maanden geleden wilden de voorzitters van de studentenbonden in een dubbelinterview met het HOP graag een ‘misverstand’ uit de wereld helpen. De basisbeurs was niet heilig, stelden ze. Zoals Henno van Horssen van het Interstedelijk Studenten Overleg zei: “Het hoger onderwijs moet toegankelijk blijven. Daar toetsen we alle plannen aan. Er valt altijd met ons te praten over een ander stelsel voor de studiefinanciering.”

Rijke afgestudeerden
Ook de toenmalige voorzitter Gerard Oosterwijk, die later moest aftreden, hechtte niet zo sterk aan de basisbeurs: “Als er bijvoorbeeld een studietaks komt, waarbij rijke afgestudeerden meer terugbetalen dan armere afgestudeerden, dan willen we daar best naar kijken.”

Het kan verkeren. Intussen vechten de bonden zo hard mogelijk voor het behoud van de basisbeurs. Op 21 mei willen ze het Museumplein in Amsterdam laten volstromen met boze studenten. Over het hervormen van de studiefinanciering praten ze liever niet meer.

'Niet zomaar weggooien'
De LSVb schermt met een onderzoek op de website wiljijstufi.nl, waaruit zou blijken dat veel scholieren niet meer zouden gaan studeren als de basisbeurs werd afgeschaft. Het ISO noemt het huidige stelsel “heel goed”. Dat moet je “niet zomaar weggooien in deze roerige tijden”.

Dus hebben de bonden hun toon veranderd: handen af van de basisbeurs. “De strijd is verhard”, erkent Van Horssen. “Het kabinet is gevallen en er is politieke onzekerheid. Je moet de basisbeurs niet zomaar in verkiezingstijd weggeven.”

'Rust in de tent'
“Want de gevolgen zijn niet te overzien”, meent ook vice-voorzitter Dennis Wiersma van de LSVb. Zelfs de studietaks, waarbij rijke afgestudeerden iets meer terugbetalen dan armlastige afgestudeerden, wil de LSVb liever even in de koelkast zetten. De bond vindt dat nog altijd een interessant plan, maar wil eerst “rust in de tent”.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top