Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten onderzoeken effecten Grand Départ

Gepubliceerd: 10 June 2010 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De aftrap van de Tour de France vindt van 1 tot 4 juli plaats in Rotterdam. Patrick Verkaik (21) en Daan Vogelaar (20), vierdejaars commerciële economie en gespecialiseerd in sportmarketing en management, onderzoeken de maatschappelijke en economische impact van de Grand Départ.

Na een prognoseonderzoek naar de economische effecten van de Grand Départ, dat Patrick en Daan dit jaar met vier andere HR-studenten uitvoerden, doen zij nu vervolgonderzoek. Met deze twee onderzoeken hopen zij nog dit collegejaar af te studeren.
Patrick: ‘Tijdens het prognoseonderzoek in opdracht van Rotterdam Topsport hebben we een inschatting gemaakt van het bezoekersaantal. Dat is, gedurende het hele evenement, naar verwachting ongeveer één miljoen. De eerste echte Tour-dag, de proloog, zal het drukst worden. We verwachten dan een half miljoen mensen. Ook hebben we gekeken naar wat bezoekers op zo’n dag besteden, bijvoorbeeld aan eten en drinken, maar ook aan verblijfskosten. We kwamen uit rond de 30 à 35 miljoen euro. Dit zijn de extra inkomsten die de start van de Tour oplevert.’

Effect op breedtesport
Tijdens het prognoseonderzoek werd duidelijk dat één van de studenten als vervolgonderzoek een effectmeting mocht doen. Daan: ‘Uiteindelijk ben ik de gelukkige geworden! Ik krijg de kans om te onderzoeken of de resultaten van ons prognoseonderzoek kloppen.’ Aangezien de Grand Départ pas op 1 juli start, heeft Daan een lange aanloopfase. ‘Tot juli ben ik bezig met het treffen van voorbereidingen, zodat ik na de Grand Départ alleen maar cijfers hoef in te voeren en het rapport kan afronden. Daar heb ik na het evenement twee weken de tijd voor. Ik ben op dit moment vooral bezig met het regelen van studenten die tijdens de Grand Départ gaan enquêteren. Per dag moeten er zo’n veertig studenten rond het parcours staan om verschillende dingen te meten: hoeveel toeschouwers zijn er en wat besteden ze?’

Patrick onderzoekt de maatschappelijke spin-off van de Grand Départ en werkt tegelijkertijd op de communicatie- en marketingafdeling van de Grand Départ-organisatie. Patrick: ‘Ik onderzoek de effecten van een topsportevenement, zoals de Tour de France, op de breedtesport: hoeveel mensen gaan er bijvoorbeeld méér wielrennen na de Tour? Ik heb al veel literatuur en internetsites geraadpleegd. Ook heb ik interviews afgenomen met onder meer Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en de voorzitter van wielervereniging RWC Ahoy. En ik ga in Brussel naar de Vrije Universiteit. Daar hebben ze veel kennis op het gebied van onderzoek naar sport.’

Viptribune
Daan en Patrick zijn blij met de Grand Départ als afstudeeronderwerp. Daan: ‘Het is fantastisch dat je zo vroeg in je loopbaan al onderzoek mag doen naar zoiets groots.’ Ook voor wielerfan Patrick is dit een droom die uitkomt: ‘Jaar in jaar uit volg ik de Tour de France. Het is geweldig dat ik nu onderzoek mag doen naar de effecten van dit evenement.’

Beide onderzoeken worden op de voet gevolgd door NOC*NSF en Olympisch Vuur. Daan: ‘NOC*NSF wil, met de Olympische Spelen in 2028 in gedachten, graag weten hoeveel economische en maatschappelijke impact grote evenementen, zoals de Tour de France, hebben. Vervolgens bekijken ze hoe ze de informatie gaan gebruiken voor het olympisch plan voor 2028.’ Gedurende de Tour de France in Nederland zijn de studenten druk aan het werk. Alhoewel, ‘druk’? Terwijl Daan langs het parcours staat om de enquêterende studenten aan te sturen, zit Patrick op de viptribune naar de fietsers te kijken.

Myrthe Hogenelst

In Nederland startten binnen een jaar drie grote wielerrondes. De Ronde van Spanje, de Vuelta, ging op zaterdag 29 augustus 2009 van start in Assen. Gevolgd door de Giro op 8 mei jl. Tenslotte zal ‘Le Grand Départ’ van de Tour de France op zaterdag 3 juli 2010 in Rotterdam plaatsvinden. Op het moment van schrijven waren de kosten en baten van de Vuelta en Giro in Nederland nog niet volledig bekend. De economische opbrengst voor de provincie Drenthe (Vuelta) was 5,3 miljoen euro. De kosten worden nog berekend. Het driedaagse Giro-evenement heeft de gemeente Amsterdam 5 miljoen euro gekost. De opbrengst wordt op dit moment berekend door een onafhankelijke organisatie.

Foto (uit de reclamekaravaan) van Joe Shlabotnik / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top