Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studiekeuzegesprekken helpen echt

Gepubliceerd: 6 October 2010 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten die vooraf een studiekeuzegesprek bij hun opleiding hebben gevoerd, halen betere studieresultaten. Zulke gesprekken lijken ook te helpen bij het terugdringen van studieuitval.

Tot die voorzichtige conclusie komt het Kohnstamm Instituut na bestudering van de eerste ronde experimenten met studiekeuzegesprekken bij zeven hogescholen en vier universiteiten. Een tweede ronde moet meer duidelijkheid verschaffen, maar nu al stellen de onderzoekers vast dat de deelnemers behoorlijk positief zijn. De studenten achten zichzelf beter in staat om te bepalen of ze geschikt zijn voor de opleiding en hoe ze hun studiehouding kunnen verbeteren.

Zelf laten concluderen
De onderzoekers onderscheiden grofweg twee soorten studiekeuzegesprekken. De zogeheten ‘statische’ om te bepalen of de juiste student op de juiste plaats terechtkomt. En de ‘dynamische’ gesprekken, die dieper ingaan op de capaciteiten en ontwikkelingsmogelijkheden van een aspirant-student en die hen zelf laten concluderen of ze een juiste studiekeuze maken. Dit laatste type gesprekken lijkt meer geschikt om de studieuitval tegen te gaan.
Studiekeuzegesprekken kunnen heel vroeg plaatsvinden, bijvoorbeeld nog als voorlichting op de middelbare school, maar ook pas als de student al gekozen heeft en hij / zij op het punt staat met de gekozen opleiding te beginnen. Een tweede projectronde moet uitmaken of er meer bewijs voor het nut van de gesprekken te vinden valt.

HOP, Hein Cuppen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top