Talent op Zuid
Gepubliceerd: 22 March 2010 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Hogeschool Rotterdam organiseerde afgelopen donderdag, in samenwerking met projectbureau Pact op Zuid, een excursieprogramma. Deelnemers hadden de keuze uit vier programma’s: Ondernemen op Zuid, Techniek op Zuid, Vitaal op Zuid en Talent op Zuid. Profielen koos voor het laatste.
Terwijl de zon buiten volop schijnt, opent Carolien Dieleman, projectmanager externe relaties op de HR, de middag in ’t Gemaal. In een notendop legt zij uit wat de relatie tussen de HR en Zuid is. ‘Als hogeschool willen wij een verbinding met de stad en de bedrijven en instellingen daarin. Om dit te bereiken is er het Rotterdams onderwijsmodel waarin praktijkervaring een grote rol speelt. Door studenten veel ervaring op te laten doen bij Rotterdamse bedrijven, op Zuid, hopen wij dat ze uiteindelijk in de stad blijven hangen.’
Nelson Mandela
Talent op Zuid trapt af bij obs (openbare basisschool) Nelson Mandela. Roelien Wervers, lerares en coördinator talentontwikkeling, vertelt over het programma talentontwikkeling, waarmee ze op deze school werken. ‘We hebben hier als doel om de, soms achtergebleven, talenten van kinderen te stimuleren. We merken dat onze leerlingen veel moeite hebben met begrijpend lezen. Daarbij is de woordenschat erg klein, bij talentontwikkeling specialiseren wij ons daar dan ook in.’ Om dit in goede banen te leiden, helpen stagiaires van Hogeschool Rotterdam de leerkrachten een handje.
De Bloemhof
Ook bij obs De Bloemhof, de tweede excursielocatie, is dit het geval. Hier lopen verschillende pedagogiekstudenten stage. De Bloemhof biedt haar leerlingen een breed scala aan vakken. Ze krijgen judo- en kookles en werken ‘s zomers in de moestuin. Zo ontwikkelen ze verschillende skills, bij koken bijvoorbeeld zowel technische als sociale skills. Het project is gebaseerd op de strategische visie ‘Rotterdam Vakmanschap/skillcity’, ontwikkeld door filosoof Henk Oosterling. Hij stelt dat een duurzame samenleving wordt bereikt door sociale, educatieve, fysieke en culturele dimensies van de stad te combineren.
Overtref jezelf
Tot slot springen de deelnemers in tuktuks om zich te laten vervoeren naar stage-leercentrum ‘Overtref jezelf’. Pedagogiekstudenten zijn daar gekoppeld aan vmbo-scholieren die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Fleur is derdejaars vmbo-kader op de Palmaschool. Zij is erg blij dat ze aan dit project meewerkt. ‘Ik vind het altijd leuk om hier te komen. Met mijn mentor heb ik inmiddels een sterke band opgebouwd, zij kan mij goed helpen met mijn schoolwerk. Het is fijn om er niet helemaal alleen voor te staan.’
MH
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top