Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Team Phidippides: deelnemer Shell Eco-marathon

Gepubliceerd: 26 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op 6 en 7 mei doet Phidippides mee aan de finale van Shell Eco-marathon in de Duitse plaats Lausitz. Dertien HR-studenten van de opleidingen auto- en elektrotechniek vormen het team Phidippides. Met een voertuig dat rijdt op waterstof doen ze voor de vierde keer mee aan de Shell Eco-Marathon. Het doel is niet om zo hard, maar om zo zuinig mogelijk te rijden. Profielen was bij de testdag.

Door Myrthe Hogenelst

10.30 uur
Het Olympisch Stadion in Amsterdam staat vol met witte pitboxen. In de box van Phidippides vindt een veiligheidscheck plaats. Als het voertuig aan de normen voldoet, mag het de baan op voor testrondjes. Veel zorgen maken de studenten zich niet. Carlos Orman (24): ‘Gisteren hebben we al een testrit op school gemaakt. Alles verliep soepel en we hadden een goede snelheid.’ Uit de veiligheidscheck komt naar voren dat het voertuig op twee punten lekt. Maar dat probleem is snel opgelost en het team mag straks de baan op. Vorig jaar reed Phidippides 607 kilometer op een liter. Dit jaar streven de studenten naar een verdubbeling.

11.30 uur
Terwijl de jongens het voertuig de baan opduwen, trekt lichtgewicht Jennifer van Beek (19) haar coureurspak aan. Gehuld in pak en helm weegt ze zo’n 50 kilo. Dat is fijn, want hoe minder het voertuig weegt, hoe sneller het rijdt. Nadat Jennifer veilig is vastgemaakt, kan de kap erop en de motor aan. Het voertuig verplaatst zich geruisloos over de baan en is binnen enkele minuten weer terug. ‘Alles ging goed!’, zegt Jennifer tevreden. ‘In het begin dacht ik dat het erg moeilijk was. Je stuurt namelijk met het achterwiel, maar het valt mee. Het is niet zo lastig.’

14.00 uur
‘Willen alle teams zich met vlag op de baan verzamelen!’ Terwijl Phidippides naar de plaats van bestemming gaat, nemen de studenten een kijkje bij de concurrentie. De voertuigen worden uitgebreid geïnspecteerd en beoordeeld. Ondertussen fantaseert het team over de opening van straks. ‘Gaaf man, het hele stadion gevuld!’, zegt een van de jongens sarcastisch. ‘Iedereen zal voor ons juichen: Phidippides, Phidippides!’ Een paar minuten later lopen de teams met vlag over de baan heen. BNN -presentator Dennis Storm kondigt de teams aan. Even daarna maakt hij, samen met president- directeur van Shell Nederland Peter de Wit, een praatje met ze. ‘Ik kan bijna niet geloven dat jongens en meiden hier een auto op waterstof bouwen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is! De meesten hebben niet eens een rijbewijs.’

15.15 uur
Terwijl de eerste druppels uit de hemel vallen, snelt het team naar de pitbox. Enkele minuten later staat het team alweer op de baan om nieuwe testrondes te maken. Ditmaal is het de beurt aan de reservecoureur. Teammanager Douwe van der Wulp achteraf: ‘Al is het voertuig vandaag blijven rijden, er is nog veel te verbeteren. Toch zijn we tevreden met een score van 1 op 617.’ En dat mag ook wel: Phidippides reed het zuinigst van allemaal.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top