Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Tien minuten pauze na elk lesuur’

Gepubliceerd: 19 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam wil het bestaande roostersysteem na een jaar al weer overboord gooien. Als het aan het college van bestuur ligt, krijgen studenten en docenten na elk lesuur tien minuten pauze om te eten en naar een ander lokaal te lopen.

Studenten krijgen weer tijd voor een boterham…

De starttijden van de lesuren (van elk 50 minuten) worden dan elk half uur, dus 8.30 uur, 9.30 uur enzovoort. Met name docenten vonden de afwezigheid van de ‘kleine pauzes’ een minpunt van het vorig jaar ingevoerde roostersysteem, blijkt volgens het college van bestuur uit een peiling die deel uitmaakt van een evaluatie.

Probleem met avondlessen
Uit diezelfde peiling wordt duidelijk dat zowel veel docenten als studenten de invoering van dagdeel 3 een groot bezwaar vonden. Uit een enquête onder zo’n 1450 studenten blijkt dat meer dan zeventig procent problemen heeft met de lessen in de vroege avond. Met de invoering van dit dagdeel werd het vorig jaar mogelijk dat voltijdstudenten les krijgen tot 19.15 uur.

Flexibel omgaan met lestijden
Aan de kritiek hierop doet het college van bestuur vooralsnog weinig. Wel wordt gesteld dat docenten en studenten flexibel om kunnen gaan met de lestijden bij lesblokken van minimaal drie lesuren. Heb je het negende, tiende en elfde uur (dat in principe om 19.20 uur eindigt) één bepaald vak, dan kunnen de twee pauzes vervallen zodat de studenten om 19.00 uur naar huis kunnen.

Lage benutting
De benutting van dagdeel 3 is in de eerste kwartalen van het lopende studiejaar tegengevallen. Dat dagdeel was niet bedoeld voor eerstejaars, maar ook klassen met tweede- derde en vierdejaars studenten maakten er slechts beperkt gebruik van. Zo’n twintig procent van de lokaaluren is gebruikt, terwijl gezien de richtlijnen (dat studenten maximaal eenmaal per week ’s avonds les mogen hebben) vijftig procent mogelijk was.

Dagdelen werken niet
Van het roosteren in drie dagdelen is overigens weinig terechtgekomen, blijkt uit genoemde evaluatie. Bij de instituten IBB, COM en ISO voldeed minder dan twintig procent van de klassen van eerste- en tweedejaars aan de dagdelensystematiek. In die systematiek wordt er aansluitend èn binnen de dagdelen geroosterd.

65 procent niet tevreden
Over de toegenomen contacttijd, onder andere doordat het lesuur van 40 naar 50 minuten is gegaan, zijn studenten en docenten tevreden. De bekende klacht van studenten over de (niet) tijdige communicatie over de roosters komt ook uit de eerdergenoemde studentenenquête: slechts 35 procent is tevreden over die communicatie.

JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top