Vaker terug naar paps en mams
Gepubliceerd: 6 July 2010 • Leestijd: 0 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Steeds meer jongeren gaan weer bij hun ouders wonen. Vijftien procent van de jongeren die in de jaren negentig het ouderlijk huis verlieten, keerde binnen negen jaar terug. Daarmee is het aandeel ‘boemerangkinderen’ bijna twee keer zo groot als in de jaren zeventig.
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het huis uit gaan is sinds de jaren zeventig weinig veranderd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar de redenen waarom jongeren het ouderlijk huis verlaten, zijn wel veranderd. Vroeger gingen ze uit huis om te gaan trouwen of samenwonen, tegenwoordig voor een opleiding of om zelfstandig te zijn.
Vertrek vanwege opleiding
Vaak is er een verband tussen de reden van vertrek en de reden van terugkomst. Van de jongeren die terugkeerden na het einde van een opleiding, was tachtig procent ook omwille van die opleiding vertrokken. Vooral onder hoogopgeleiden is een opleiding een reden om uit huis te gaan of terug te keren.
Stukgelopen relatie
Een baan, of het ontbreken daarvan, is minder vaak dan in de jaren zeventig een reden om terug te keren, terwijl een stukgelopen relatie juist vaker als reden wordt genoemd, vooral onder laagopgeleiden. Vrouwen zijn vaker ‘boemerangkinderen’ dan mannen. Jongeren die op vroege leeftijd het huis verlaten hebben een grotere kans om later terug te keren dan wie op latere leeftijd het huis uit ging.
HOP, Ianthe Bato
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top