Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van Shanghai naar Marokko om waterkennis te exporteren

Gepubliceerd: 25 October 2010 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe vaak kun je nou als student naar Verweggistan om daar een typisch Nederlands product te promoten: Waterkennis. Als het aan docent Rick Heikoop ligt: vaker.

Net voor de zomervakantie reisden vijftien Nederlandse studenten naar Shanghai, allemaal waterspecialisten in spé. Hun doel was om, in gemengde groepen, met Chinese studenten te werken aan innovatieve oplossingen voor waterproblemen in deltasteden, maar de Nederlanders lieten in China natuurlijk ook zien hoe ver ‘we’ op dit gebied al zijn. Twee studenten van de Hogeschool Rotterdam, eerste- en tweedejaars van de opleiding watermanagement, deden mee aan het programma. Voordat ze op reis gingen, werkten ze via internet al samen met hun Chinese groepsgenoten, bijvoorbeeld in een project over de grondwaterstand van Rotterdam.

Zingen in de karaokebar
‘Je ziet dat Chinese studenten echt heel anders werken’, vertelt Margot Leicher, inmiddels tweedejaars. ‘Verslagen vullen ze vaak met knippen en plakken. En hun verhouding met de docent is heel anders. Heel respectvol. Maar ’s avonds stonden ze ook gewoon samen in de karaokebar te zingen.’

De Nederlandse studenten gingen bijna drie weken naar Shanghai in het spoor van de World Expo, waar ook een Holland Waterweek was. Daar presenteerden veel Nederlandse bedrijven en instellingen zich aan de wereld. Dat betekent ook netwerken, vertelt Margot. ‘En dan ben je dus in Shanghai contact aan het leggen met het Nederlandse bedrijfsleven. Maar wel op een heel ongedwongen manier, je hebt immers allemaal een verre reis achter de rug.’

Waterproblemen in deltasteden
De opleiding watermanagement gaat nu zijn derde jaar in. Er zijn natuurlijk meer wateropleidingen in Nederland, dus heeft de Rotterdamse een scherpe keus moeten maken, vertelt docent Rick Heikoop die de opleiding heeft helpen opzetten. ‘We richten ons vooral op de waterproblematiek in deltasteden. Op de gevolgen van de zeespiegelstijging voor steden, de piekafvoer van rivierwater of de grondwaterstand van een stad.

Belangrijke problemen, zeker als je bedenkt dat wereldwijd tweederde van de steden te kampen heeft met de gevolgen van klimaatverandering.’ Dat geeft ook aan waarom het belangrijk is studenten kennis te laten maken met het buitenland. Na Shanghai is de volgende reis alweer aan de gang. Op het moment van verschijnen van deze Profielen dokteren zes hogeschoolstudenten oplossingen uit voor de overstromingsproblematiek in Marokko.

Olmo Linthorst
(Bewerkte) foto: KOEN BL / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top