Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verhuur bedrijfsruimtes RDM Campus blijft achter

Gepubliceerd: 5 October 2010 • Leestijd: 3 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op RDM Campus ‘werken onderwijs en bedrijven samen aan duurzame en innovatieve oplossingen’, zo zegt de Hogeschool Rotterdam in een brochure voor studenten. Maar juist op het bedrijvengedeelte van de campus is het nog behoorlijk leeg. De bedrijvigheid komt langzaam op gang.

Met gele lijnen en grijze vlakken is de plattegrond van de hal op de grond getekend. De lichtgrijze vlakken zijn de lege kavels, de donkergrijze zijn de gangen tussen de kavels door. Daartussen moeten gele icoontjes en zebrapaden het verkeer in de gigantische ruimte regelen. Van boven is het net een kruising tussen een saaie Mondriaan en een screenshot uit de film Dogville. Van bovenaf lijkt de ruimte nog leger dan die in feite is. De ongeveer tien nederzettingen die ondernemers hier hebben gesticht, lossen op in de enorme hal.

De ondernemers die op de campus zitten, zijn behoorlijk enthousiast. Over de huurprijs die met 55 euro per vierkante meter (kaal) inderdaad aan de lage kant is. Over de gigantische bovenloopkraan die maar liefst vijftig ton kan hijsen (dat zijn bijna veertig Toyota Priussen). Over het feit dat er boten voor de deur kunnen aanleggen. Ook zijn ze enthousiast dat hun klanten enthousiast zijn als die op de campus op bezoek komen. Enthousiasme bovendien over de samenwerking met het onderwijs.

‘Het is goed om contact te houden met het onderwijs, dat houdt je bedrijf jong’, zegt Joel Jansen van Ampelmann, een bedrijf dat een loopbrug voor schepen maakt die altijd stabiel is omdat de ophanging van de brug de beweging van de golven hydraulisch compenseert.

En die studenten hebben er ook veel aan, zegt Marco van der Velden van Prometics, een bedrijf dat geavanceerde, computergestuurde technieken gebruikt om prototypes te maken voor andere bedrijven. ‘Vroeger mochten studenten zinloze vierkante blokjes maken, nu werken ze met ons mee aan de Nuna 5 (een racewagen op zonne-energie – red.).’

‘gewone huurder’
In 2009 opende Prins Willem-Alexander de RDM Campus. In de hallen waar de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) vroeger schepen bouwde, verbouwde of repareerde, lopen nu studenten rond die producten, auto’s en machines ontwerpen. Liefst duurzaam, innovatief en liefst in samenwerking met het bedrijfsleven. De grootste hal van de campus, de Innovation Dock, is daarom in tweeën gedeeld. In het eerste deel zitten de hogeschool en het Albeda College, in het tweede deel kunnen bedrijven een kavel huren. Maar op dit moment is nog geen derde van de bedrijfsruimte verhuurd. Heeft dat consequenties voor de hogeschool?

Om met de financiën te beginnen: daarover hoeft de hogeschool zich geen zorgen te maken, benadrukt RDM-projectdirecteur Gabriëlle Muris. ‘Het pand is niet van ons maar van het Havenbedrijf Rotterdam. Wij zijn ook gewoon huurders.’

Dat betekent niet dat de Hogeschool Rotterdam geen moeite doet om die hal vol te krijgen. Zeker voor een ‘gewone huurder’ zonder financieel belang steekt de HR veel tijd in de ontwikkeling van RDM Campus. Zo bemannen medewerkers van de hogeschool de meeste sleutelposities binnen het RDM Campusproject.

Die investering dient het onderwijs, zegt Muris. ‘Het heeft alles te maken met het Outside In–Inside Out-concept van de hogeschool. We willen studenten zoveel mogelijk opleiden met vraagstukken uit de praktijk. Daarnaast willen we ondernemerschap stimuleren én praktijkgericht onderzoek doen.’

knokken
Ook Frank Rieck is naast zijn lectorschap bezig met het werven van bedrijven voor de campus. Hij weet waarom het bedrijvengedeelte zo leeg is: een combinatie van strenge selectie en een economische crisis.

‘Voordat we opengingen, was er zelfs een wachtlijst van bedrijven die stonden te popelen’, vertelt Rieck. ‘Maar de crisis werkt als een shakeout. Juist kleine innovatieve bedrijven hebben moeite om hun financiën op orde te krijgen. En die financiën moeten kloppen. Daarnaast moeten bedrijven een link met het onderwijs hebben en ze moeten innovatief zijn. We selecteren dus vrij streng. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.’

Het was overigens niet de bedoeling dat de hal nu al vol zou zitten, zegt Rieck, maar met die kleine dertig procent die nu verhuurd is, vindt ook hij de hal te leeg. Gelukkig ziet hij de laatste tijd verbetering. Na de zomer zijn er verschillende (onderdelen van) bedrijven bij gekomen op de campus: Gemeentewerken, DuraVermeer en Public Domain Architects. Daarnaast gaat Ampelmann fors uitbreiden, heeft Prometics dat net gedaan en Capzo, dat een stof heeft ontwikkeld om energie in op te slaan, is net zijn kavel aan het inrichten. Rieck is bovendien in de eindfase van onderhandelingen met drie nieuwe gegadigden.

‘Het vergt een lange adem en we moeten keihard knokken om de bedrijven erbij te krijgen’, zegt Rieck. ‘Maar ik verwacht dat eind dit jaar, begin volgend jaar de hal voor vijftig procent verhuurd is.’
Niet veel later mailt Rieck dat op dit moment op veertig procent van de ruimte een optie is genomen door potentiële huurders, naast de al verhuurde kavels.

studenten
Er zit schot in de zaak. Maar hoe zit het met de jongens en meisjes die de brochure van de opleiding industrieel productontwerpen (IPO) of autotechniek lazen, waarin staat dat studenten IPO samenwerken met bedrijven die op RDM Campus gevestigd zijn en die, eenmaal begonnen, tegen een tamelijk lege hal zitten aan te kijken?

Met die samenwerking zit het wel goed, zegt Gabriëlle Muris. ‘Die vindt niet alleen in het bedrijvengedeelte plaats. Soms doen bedrijven mee aan een project zonder zich hier fysiek te vestigen.’ Ze noemt als voorbeeld het project Open House, waaraan verschillende bouwbedrijven deelnemen en dat niet in het bedrijvengedeelte maar in het onderwijsgedeelte plaatsvindt.

Daarnaast haalt het Havenbedrijf Rotterdam bedrijven binnen die wel op Heijplaat, maar niet op de RDM Campus komen. ‘Het havenbedrijf wil nog geen namen noemen, maar het ondertekent binnenkort contracten met twee technisch hoogwaardige bedrijven die op Heijplaat komen’, weet Muris. ‘Deze bedrijven hebben ook aangegeven te willen samenwerken met de RDM Campus.’

Ook op de campus zelf worden de inspanningen beloond. Net voor de deadline van Profielen zijn de contracten ondertekend met een nieuwe huurder: TNO komt met twee projecten naar de oude machinefabriek van RDM. Het onderzoeksinstituut zal zich hier richten op duurzame huizenbouw en op nieuwe veiligheidssystemen voor de haven.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top