Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vraagtekens bij wet tegen stufi-fraude

Gepubliceerd: 7 October 2010 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Goed idee om misbruik van de studiebeurs voor uitwonenden te bestrijden, vinden de fracties van de Tweede Kamer. Maar ze hebben nog veel vragen over onderhuur, malafide huisbazen en de kosten van publieksvoorlichting.

Al enkele maanden gaan controleurs in studentensteden op pad om mogelijke frauderende studenten te controleren. Wonen ze echt zelfstandig? Of liegen ze om een hogere basisbeurs te krijgen?
Wie bij zijn ouders woont, krijgt een basisbeurs van 95,61 euro. Wie op kamers gaat, krijgt ongeveer 170 euro extra: 266,23 euro. Daarom zeggen sommige studenten dat ze uit huis zijn gegaan, terwijl dat niet zo is. Voormalig minister Plasterk schatte de schade op 27 miljoen euro per jaar.

Boete
Betrapte studenten hoeven voorlopig alleen terug te betalen wat ze te veel hebben ontvangen. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, krijgen ze daar een boete bovenop: een kwart van het gefraudeerde bedrag. De tweede keer wordt de boete verhoogd tot de helft van dat bedrag. Wie nog een derde keer wordt gepakt, moet voor de rechter verschijnen.
Maar het wetsvoorstel ligt er nog niet. Waarom moet dat zo lang duren, vraagt de VVD-fractie aan de regering. En wat gaat de publieksvoorlichting kosten die de regering in het vooruitzicht stelt? Waarom zou je iemand überhaupt moeten vertellen dat frauderen strafbaar is?

Onderhuur
D66 en de SP willen weten of onschuldige studenten wel genoeg beschermd worden. Hoe worden studenten en ouders voorgelicht over de gevolgen van onderhuur? Wat te doen als een huurbaas belasting wil ontduiken en zijn huurders verbiedt om zich bij de gemeente in te schrijven? Studenten worden door kamernood immers gedwongen om zulke kamers te accepteren, redeneren zij.
En worden er eigenlijk afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, wil de PvdA weten. Het OM heeft het al druk genoeg; zal die frauderende studenten en hun medeplichtigen straks werkelijk gaan vervolgen, of krijgen andere zaken prioriteit? Het CDA wil bovendien weten of de eerste “bestuurlijke” boete eigenlijk wel afschrikwekkend genoeg is: omgerekend komt het neer op slechts veertig euro per maand.

HOP, Bas Belleman

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top