10 vertrouwenspersonen op de HR
Gepubliceerd: 6 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Studenten of medewerkers die te maken krijgen met ongewenst gedrag kunnen zich wenden tot een vertrouwenspersoon. Ahmet Kuyumcu is er bijvoorbeeld voor de medewerkers. In 2010 kwamen er 43 meldingen binnen.
Je kunt altijd bij ze terecht, voor een luisterend oor, voor advies of gewoon, ja, voor iets anders. je kunt ze alles vertellen, maar dat betekent niet dat er ook altijd actie op moet volgen. En wat je ze vertelt hoeft niet eens per se met je werk of met je studie te maken te hebben.
Loop je een tijdje rond op de landelijke vertrouwenspersonendag die in november op de HR plaatsvond, dan komt onherroepelijk het moment waarop je je afvraagt wat een vertrouwenspersoon precies is. Maar veel preciezer wordt het niet, zegt Ahmet Kuyumcu. ‘Het belangrijkste is dat we er zijn voor studenten en medewerkers. Al is het alleen maar om even je hart te luchten, omdat je misschien beter slaapt als je het kwijt bent.’
Ongewenst gedrag
De meldingen die binnenkomen, gaan overigens meestal over ongewenst gedrag, beaamt Kuyumcu. Dat kunnen ongewenste intimiteiten zijn, of discriminatie, agressie, geweld, pesten of treiteren. In 2010 kwamen daar 43 meldingen over binnen: 27 van studenten en 16 van het personeel, blijkt uit het drieregelige jaarverslag van de vertrouwenspersonen. Kuyumcu hoort in de wandelgangen ook van mensen die de weg naar de vertrouwenspersonen nog niet weten te vinden. Het aantal klachten was misschien wel groter geweest als hun bekendheid ook groter was geweest, zegt Kuyumcu. ‘Daar hebben we het afgelopen jaar, mede met een landelijke dag voor vertrouwenspersonen hier op de hogeschool, hard aan gewerkt.’
Geen bemiddelaar
Het kan zijn dat je gewoon je hart wilt luchten, maar vertrouwenspersonen kunnen je ook adviseren en begeleiden bij het indienen van een offi ciële klacht of meedenken bij het vinden van een andere oplossing. De vertrouwenspersoon is geen bemiddelaar die voor je aan de slag gaat, maar kan je wel verder coachen.
De Hogeschool Rotterdam heeft tien vertrouwenspersonen, waarvan twee voor het personeel. Voor de studenten zit op iedere grote locatie een man en een vrouw. (Op de informatiepagina achterin Profi elen staat een overzicht van de vertrouwenspersonen, maar ook van decanen en mentoraten.)
Soms is het ook handig als andere mensen ook op de hoogte zijn van problemen, bijvoorbeeld een decaan als een probleem invloed heeft op de studie van een student. ‘Maar we nemen alleen contact op met derden als we daar toestemming voor hebben van de student of medewerker’, aldus Kuyumcu.
Olmo Linthorst
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top