Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afstudeerders civiele techniek ontwikkelen puddingsluis

Gepubliceerd: 22 November 2011 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een sluis zonder deuren maar mét een enorme hoeveelheid 'pudding'. Die houdt het water tegen, maar laat schepen wél door. Bob Heester, Nick Reijmers en Matthijs van Joolingen, drie inmiddels afgestudeerde studenten civiele techniek (minor waterbouw), hebben de werking van de vinding samen met Gemeentewerken Rotterdam op laboratoriumschaal bewezen.

De zogenoemde pudding- of gelsluis moet een einde maken aan de lange wachttijden bij sluizen. Voor de beroepsvaart zijn sluizen een grote kostenpost; ze zorgen immers voor wachttijden van vier tot vijf uur. Daarom het onderzoek van dr. ir. Jarit de Gijt, de bedenker, en de drie afstudeerders van de Hogeschool Rotterdam.'De gel is stevig genoeg om water aan weerszijden tegen te houden, maar dun genoeg om schepen door te laten', stelt De Gijt. 'Achter een schip 'sluit' de gel zich weer.'

Kracht van de gel
De druk op een schip als het tegen de gel vaart, is vergelijkbaar met een watergolf bij windkracht vijf en ligt daarmee ruim binnen de veiligheidsnormen. Dat geldt ook voor de opwaartse kracht van de gel waardoor schepen hoger komen te liggen dan in water. De schepen worden overigens met een installatie op de wal door de gel getrokken, iets wat ongeveer vijftig minuten duurt.
Als de gelsluis, die in principe overal te installeren is, op de overgang van zoet naar zout water wordt toegepast is er nog een bijkomend voordeel: zout water blijft volledig gescheiden van zoet water. Verzilting van weilanden wordt hiermee voorkomen.

Praktijkproef
Na de proeven in het laboratorium wordt nu een praktijkproef voorbereid. Gemeentewerken Rotterdam komt met de puddingsluis naar buiten om te zien hoeveel animo er binnen de civiele techniek of chemische technologie (ontwikkeling van de gel) is voor vervolgonderzoek. ‘Uiteraard zullen wij, voor zover we hier tijd voor hebben, meedenken over het vervolg van dit concept’, vertelt Nick Reijmers, die net als zijn twee collega-afstudeerders een 9 kreeg voor zijn onderzoek.

Waterlaboratorium
Reijmers: ‘Van december 2010 tot juni 2011 hebben wij, vijf dagen per week, bij Gemeentewerken op kantoor gezeten en ook vele uren doorgebracht in het waterlaboratorium op de hogeschoollocatie Academieplein.’ De afstudeerders werkten er het globale idee van dr. ir. De Gijt uit. ‘Hij gaf ons wekelijks sturing en heeft ons meegeholpen met nadenken over alle verschillende facetten,’ aldus Reijmers.

Creatief vak

Inmiddels wonnen Heester, Reijmers en Van Joolingen met hun ontwerp al een prijs: de Vitae Talent Award 2011. Ze zien hun afstudeerontwerp vooral ook als uithangbord voor hun studie. Heester: 'Ik denk dat we hebben laten zien dat civiele techniek veel meer is dan beton en staal, zoals vaak wordt gedacht. Juist dit soort radicaal andere oplossingen toont de kracht van ingenieurs. Civiele techniek is vooral een heel creatief vak.'

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top