Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

BSA naar 48 punten

Gepubliceerd: 29 March 2011 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nog voordat het kabinet de langstudeerwet bedacht, was de Hogeschool Rotterdam al bezig met een nieuw ontwerp voor het bindend studieadvies (bsa). De eisen voor het eerste jaar gaan omhoog. Wie weet helpt deze stok achter de deur studenten om binnen vijf jaar af te studeren.

Het nieuwe ontwerp voor het bindend studieadvies moet nog langs de medezeggenschapsraad, maar dat er iets gaat veranderen aan het huidige bsa staat vast. Op dit moment moeten studenten in het eerste jaar minimaal 37 van de 60 studiepunten halen op voorwaarde dat zij aan de ‘kwalitatieve’ eis voldoen. Dat betekent dat opleidingen vaststellen welke vakken een student per se moet halen in dat eerste jaar, bijvoorbeeld de stage of een cruciaal vak voor het toekomstige beroep. Zonder die extra kwalitatieve eis is de bsa-drempel 45 punten. Verder moet de propedeuse binnen de eerste twee studiejaren zijn behaald.
Voldoe je niet aan deze eisen, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Of met andere woorden: je moet stoppen met je studie en je mag je niet inschrijven aan een verwante opleiding aan de HR.

Harder werken
Maar als het aan het college van bestuur ligt, gaan beide eisen veranderen. De kwalitatieve eis komt te vervallen en de kwantitatieve grens gaat omhoog naar 48 studiepunten. Herman Veenema, secretaris van het college van bestuur, legt uit waarom. ‘Het aantal bsa’s op de HR is hoog. In 2009 waren dat er 1919, al is dat inclusief de studenten die zich na 1 februari uitschrijven en daardoor automatisch een bsa krijgen. We zouden graag minder negatieve bsa’s hebben. Het lijkt misschien tegenstrijdig om dan de eis op te schroeven, maar we hopen dat studenten daardoor harder gaan werken en beter presteren. Bovendien starten ze met een kleinere achterstand in het tweede jaar, wat belangrijk is voor hun studievoortgang en het halen van de propedeuse binnen twee jaar. En zo komen we toch weer op de langstudeermaatregel van het kabinet. Wij denken dat het nieuwe bsa daarom echt in het belang van studenten is. We willen alles op alles zetten om zoveel mogelijk studenten aan de eindstreep te krijgen. De propedeuse is daarin een belangrijk moment.’

De kwalitatieve eis wordt in het nieuwe plan geschrapt, omdat het de bsa-regeling te ingewikkeld maakt. Bovendien, betoogt Veenema, werd deze eis op veel verschillende manieren ingevuld, wat voor een ongewenste ongelijkheid zorgde.
Hoe het voorstel uiteindelijk wordt uitgevoerd hangt mede af van de ontvangst in de cmr (medezeggenschapsraad). Verder is het de vraag of het schrappen van de kwalitatieve eis zal leiden tot een herprogrammering van de propedeuse. Als het aan de bestuursraad (directeurenoverleg) ligt, wordt de nieuwe bsa-regeling al met ingang van september 2011 ingevoerd.

Esmé van der Molen

Bsa-normen andere hogescholen
Inholland 40 en hoger
HAN 45-50
Fontys 45-60
Haagse Hogeschool 50
Avans 52
Zuyd 60 (propedeuse-proof)

Foto: Kentigern/Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top