Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dure vergissing van studenten met bijbaan

Gepubliceerd: 10 March 2011 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bijna twintigduizend studenten moeten honderden euro’s studiefinanciering terugbetalen die ze in 2008 hebben ontvangen. Dat zijn er meer dan ooit. Ze hadden waarschijnlijk niet door dat de regels waren veranderd.

Voor studenten geldt een bijverdiengrens. Wie daar overheen gaat, verliest het recht op basisbeurs, aanvullende beurs en OV-jaarkaart. Soms eist studieverstrekker DUO enkele jaren na dato geld terug van studenten, omdat hun inkomen volgens de belastingdienst te hoog was.

Verzamelinkomen als grens
Nu heeft DUO de controles over het jaar 2008 afgerond. Blijkbaar hebben veel studenten toen de bijverdiengrens uit het oog verloren, want maar liefst 19.990 (ex-)studenten hebben hierover een brief gekregen. Over het jaar 2007 waren dat er maar 14.640.
In 2008 was de bijverdienregeling aangepast. Niet langer gold het netto inkomen als grens (in 2007 was dat ruim tienduizend euro), maar het ‘verzamelinkomen’. In 2008 mochten studenten bruto bijna dertienduizend euro bijverdienen.

OV-jaarkaart 'terug betalen'
Die verandering deed destijds weinig stof opwaaien. Het zou om een formaliteit gaan. De netto-grens zou in de praktijk weinig verschillen van de bruto-grens. Maar wie niet goed oplette, kon toch de mist ingaan. Het netto inkomen kon gelijk blijven, terwijl het bruto-inkomen opeens boven de nieuwe norm uitstak.
De sanctie is niet mis. Wie een tientje te veel verdiende, moet niet alleen dat ene tientje terugbetalen, maar ook de OV-jaarkaart à 78 euro per maand. Dus in totaal moeten studenten – vanwege dat ene tientje – 946 euro terugbetalen.

Melden bij ISO en LSVb
Die harde regeling geldt ook voor het jaar 2009 en is pas afgeschaft met ingang van het belastingjaar 2010. Toen besliste PvdA-minister Plasterk dat de overheid nooit méér geld terug kon vorderen dan de student te veel had verdiend. Een tientje te veel werd een tientje terugbetalen.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) betwijfelt of studenten destijds goed zijn voorgelicht over de ingrijpende verandering. 'Wie hierdoor getroffen wordt, moet zich vooral melden bij ons of bij de LSVb', zegt ISO-voorzitter Guy Hendricks. 'We gaan ermee aan de slag.'

Bezwaar maken
Alles bij elkaar heeft drie procent van de (toenmalige) mbo-, hbo- en wo-studenten met recht op studiefinanciering een terugvordering gekregen. De groep studenten die geld moeten terugbetalen, groeit al enkele jaren. Vier jaar geleden hoefde de overheid slechts zevenduizend brieven te versturen, aan 1,2 procent van de studenten.
Wie zo’n brief ontvangt, krijgt overigens eerst de kans om bezwaar te maken. Misschien kloppen de gegevens van de belastingdienst niet en heeft de (ex-)student destijds minder verdiend dan gedacht.

HOP, Bas Belleman
Foto: Will Spaetzel / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top