Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Egyptisch-Nederlandse docent HR over onrust Egypte

Gepubliceerd: 1 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Al een week demonstreren Egyptenaren tegen het bewind van president Mubarak. In de grote steden heerst anarchie. Het dodenaantal wordt geschat op driehonderd. Egyptenaren in Nederland zijn bezorgd over de situatie ter plaatse en over hun familie. Mohammed Abdelghany, docent bij het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie, is één van hen.

‘Een groot deel van m’n familie woont in Cairo en zelf heb ik een huis in Chiops waar mijn vrouw min of meer permanent woont omdat ze reuma heeft. Ik ga er zelf elke schoolvakantie naartoe. M’n kinderen wonen in Nederland. Als ik in Nederland ben, beschouw ik Egypte als m’n tweede vaderland, maar als ik in Egypte ben, denk ik zo over Nederland. Beide landen horen bij mij. Ik was 25 toen ik Egypte verliet en woon inmiddels 35 jaar in Nederland.’

Voldoende eten in vriezer
‘Ik volg het nieuws op de voet, via Al Jazeera en via de Nederlandse actualiteitenprogramma’s. Ik bel elke dag met mijn vrouw en via haar hoor ik hoe het met de rest van mijn familie in Cairo is. Daar hebben ze best last van de situatie, alhoewel ze nog niet de dupe zijn geworden van plunderingen bijvoorbeeld. M’n vrouw voelt zich redelijk veilig omdat het leger in de buurt patrouilleert. Ze vindt het op dit moment nog niet nodig om naar Nederland te komen. Ze vindt het wel vervelend wat er gebeurt natuurlijk, maar ze wil ook weer niet anders behandeld worden dan de buren, dus voorlopig blijft ze daar. We hebben twee grote vriezers vol met eten. Zij vond dat altijd nogal overdreven, maar nu is ze er wel blij om, want eten en drinken worden schaars.
In februari zou ik naar Egypte gaan, maar m’n reis is inmiddels geannuleerd.’

Politiek
‘Ik ben politiek niet erg geëngageerd. Ik krijg uitnodigingen voor bijeenkomsten en betogingen vanuit de Egyptische gemeenschap in Nederland, maar ik heb vanwege m’n werk geen tijd om er naartoe te gaan.
‘De agressie richt zich nu op Mubarak, maar we moeten niet vergeten dat hij ook veel goeds voor het land heeft gedaan; hij heeft Egypte op de wereldkaart gezet. Zijn regime is echter corrupt. Van mij mag Mubarak in een symbolische rol best als staatshoofd aanblijven, als de rest van het regime maar verdwijnt.’

IT-industrie
'Ik ben docent technische informatica. Workwise ben ik erg geïnteresseerd in wat de huidige politieke situatie voor de IT-sector in Egypte betekent.’ Egypte is een belangrijke outsourcing-bestemming geworden, vooral voor Engelse en Amerikaanse gebruikers, onder andere voor call centers. De Egyptische outsourcing-industrie genereert een inkomstenstroom voor het land van naar schatting zo’n 1 miljard op jaarbasis, maar medewerkers kunnen momenteel hun werk niet bereiken en door de afsluiting van het internet is vanuit huis werken ook niet goed mogelijk. 'Het grootste gevaar voor de Egyptische IT-sector is dat andere landen in het Midden-Oosten de onrust in Egypte aangrijpen om zich als alternatief te profileren.' (Bron: Automatisering Gids)

Dorine van Namen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top