Geen pardon voor bijverdieners
Gepubliceerd: 5 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Staatssecretaris Zijlstra is niet van plan de bijverdiengrens voor studenten af te schaffen. Ook komt er geen coulanceregeling voor studenten die in 2008 maar net boven de inkomensgrens van 12.916,17 euro uitkwamen.
In antwoord op kamervragen van PvdA, D66, GroenLinks, CDA, VVD en SP schrijft Zijlstra dat ook studenten die in 2008 maar een paar tientjes te veel verdienden hun basisbeurs, aanvullende beurs en ov-kaart moeten terugbetalen. Bijna twintigduizend studenten kregen vorige maand een brief van DUO met de melding dat zij honderden euro's moeten terugbetalen.
Voorlichting
Tweede Kamerleden betwijfelden of studenten goed genoeg waren voorgelicht. Vanaf belastingjaar 2008 geldt namelijk niet langer een netto maar een bruto bijverdiengrens. Maar volgens de staatssecretaris is die wijziging 'op verschillende momenten en op verschillende wijzen gecommuniceerd aan de student'.
De politici wilden bovendien weten of hij geen regeling kon treffen. Onder minister Plasterk werd immers besloten om studenten met een te hoog inkomen vanaf belastingjaar 2010 minder hard te straffen: zij hoeven alleen het bedrag terug te betalen dat boven de bijverdiengrens uitkomt. Maar volgens Zijlstra is het niet mogelijk deze maatregel met terugwerkende kracht voor 2008 en 2009 door te voeren.
Budgettaire risico's
De politici vroegen ook of het kabinet de bijverdiengrens zou blijven handhaven, nu van studenten een steeds grotere financiële verantwoordelijkheid wordt gevraagd. Maar volgens Zijlstra hoort de inkomensgrens bij het studiefinancieringsstelsel: het onderscheidt studenten die stufi nodig hebben voor de bekostiging van hun studie en degenen die naast hun werk studeren. Bovendien zou afschaffing 'grote budgettaire risico's' hebben.
Zijlstra stelt in de beantwoording overigens dat niet alle twintigduizend aangeschreven studenten ook daadwerkelijk moeten terugbetalen. Sommige hadden in 2008 weliswaar een te hoog inkomen, maar hebben dat verdiend in de periode nadat zij studiefinanciering ontvingen. In dat geval telt het inkomen over de stufi-loze maanden niet mee. Wanneer studenten dat bij DUO aangeven, ontspringen zij de dans. Om hoeveel studenten het gaat weet de staatssecretaris nog niet.
Studenten die hun stufi en ov-kaart wel moeten terugbetalen, mogen dat doen volgens het principe van de studielening.
HOP, Marijke de Vries
Fotot: Will Spaetzel / Flickr
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top