Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het huishoudboekje van …

Gepubliceerd: 16 February 2011 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

750 euro voor thuiswonenden en 1130 euro voor uitwoners – dat zou volgens het onderzoek Eurostudent uit 2008 het gemiddelde inkomen zijn van de Nederlandse student. Kennelijk klopt het clichébeeld van de ‘arme’ student niet meer. Nieuwsgierig geworden vroeg Profielen drie HR-studenten naar hún huishoudboekje.

CARLO FOK(20), de ondernemer
Tweedejaars small business & retailmanagement
Thuiswonend
Duurste aanschaf: auto van 13.000 euro

Toen Carlo Fok achttien werd, richtte hij de webshop www.cf-products.nl op. Hij droomde al van een eigen zaak sinds zijn twaalfde maar om zijn ouders niet met aansprakelijkheid op te zadelen, stelde hij zijn ambities uit tot de dag waarop hij meerderjarig zou worden. Hij begon met de import en verkoop van xenon-lampen en breidde daarna uit met andere producten, variërend van waveboards en stepjes tot overhemden. Naast zijn studie en bijbaan is hij er tussen de vijftien à twintig uur per week mee bezig. ‘Voor een student heb ik een flink inkomen. Toch geef ik niet veel uit. Ik woon nog thuis en mijn ouders betalen mijn eten en ziektekostenverzekering. De winst die ik maak, investeer ik weer in het bedrijf. Ik keer mezelf geen loon uit. Mijn studiekosten kan ik via het bedrijf afschrijven, net als mijn telefoon. Ook spaar ik elke maand. Na mijn afstuderen wil ik op mezelf gaan wonen. Dan is het wel handig om wat geld te hebben. Verder heb ik de ambitie om uit te breiden. Ik hoef niet per se een groot bedrijf, maar het lijkt me leuk om een mooie zaak op te bouwen met een paar medewerkers.’
www.cf-products.nl.

CARLO’S GELDTIP: Zet je stufi opzij. Als je je studie niet afmaakt, kun je het geld direct terugbetalen en zit je niet in de schulden.

FANNY VERDONSCHOT(18), net op kamers
Eerstejaars lifestyle & design, WdKA
Uitwonend
Duurste aanschaf: printer van 70 euro

Zoals je kunt verwachten van een student: weinig inkomen, weinig vaste lasten en variabele uitgaven aan luxe dingen. Kleding kopen doet ze alleen als ze geld over heeft, net als buiten de deur eten of uitgaan. Wel probeert ze te sparen, al is het niet met een vaste maandelijkse afschrijving. Verder valt op dat ze geen aanvullende lening heeft bij Duo/IB-groep, en dat is een bewuste keuze. ‘Ik wil liever geen schulden maken. Ik heb het ook zo geregeld dat ik niet rood kan staan. Gelukkig helpen mijn ouders mij financieel. Ze betalen mijn collegegeld, mijn verzekeringen en ik krijg maandelijks een bedrag van 90 euro. Daar red ik het mee. Sterker nog, ik kom niks tekort.’

FANNY’S GELDTIP: Wees een slimme boodschapper. Maak gebruik van aanbiedingen en acties als 2 voor de prijs van 1, bijvoorbeeld bij C1000.

 

Hicham Taouach (21), de vooruitdenker
Vierdejaars bouwkunde
Thuiswonend
Duurste aanschaf: D&G-schoenen van 235 euro

Regeren is vooruitzien, vindt Hicham Taouach. Daarom smijt hij zijn geld niet over de balk. Hij spaart. Elke maand. ‘Ik houd rekening met de plannen van het kabinet. Na mijn HR-studie bouwkunde wil ik een masteropleiding gaan volgen; waarschijnlijk civiele techniek in Delft. Ik hou er rekening mee dat ik die masterfase zelf zal moeten betalen. Daarom spaar ik 150 euro per maand, of meer als ik geld overhoud.’ Vroeger was Hicham naar eigen zeggen een ‘merkjunk’. ‘Ik hield erg van outfits kopen. Liefst met een merkje erop: Dolce & Gabbana en Armani zijn mijn favorieten. Ook heb ik een voorliefde voor gadgets, bijvoorbeeld van Apple. En dat is een prijzige hobby.’ Ondanks zijn oog voor mooie spullen, vindt Hicham het niet erg daarop te bezuinigen. ‘Ik ben gewoon van smaak veranderd. Natuurlijk vind ik Armani nog steeds mooi, maar een trui van Zara is ook oké. Ik vind het belangrijker om mezelf te redden dan dure merkkleding te dragen.’

HICHAM’S GELDTIP: Denk vooruit! Zet geld opzij voor een eventuele vervolgstudie

Esmé van der Molen
Foto: Elger van der Wel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top