Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Historisch hooglerarenprotest in Den Haag

Gepubliceerd: 21 January 2011 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ruim een derde van de Nederlandse hoogleraren heeft vandaag in toga gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De stille tocht, in een honderden meters lang lint langs het Haagse Binnenhof, maakte veel indruk.

Foto: www.bbwebwinkel.nl

'Kijk es, allemaal knappe koppûh', sprak een passerende Hagenaar bewonderend. En in de Anton Philipszaal, waar het onafzienbare cortège eindigde en een landelijke academische zitting begon, werden de naar schatting duizend hoogleraren vanaf het balkon met applaus ingehaald.

Diverse sprekers voerden het woord. Hoongelach steeg op toen de voorzitter van de rectores magnifici, Martin Kropff van de Wageningen Universiteit, herinnerde aan het breed gedragen voornemen van het kabinet om Nederland op te stoten naar een positie in de top vijf van kenniseconomieën in de wereld. Zonder extra investeringen lukt dat volgens hem niet, laat staan met bezuinigingen.

'Publiek bedrog'
Kersvers HBO-raadvoorzitter Guusje ter Horst verweet de jarige staatssecretaris Zijlstra dat hij slechts lippendienst bewijst aan de kenniseconomie en dat dit 'schadelijk en schandelijk' is. 'Ik heb geleerd dat jokken niet mag. In een interview met Spits doet de staatssecretaris de bezuinigingen af als een dip van tien miljoen in 2015… Zo bezuinigingen wegmoffelen is publiek bedrog.' Ze waarschuwde de regering dat 'boontje om zijn loontje komt'.

Jonge wetenschappers de dupe
Ook VSNU-voorzitter Noorda verweet de staatssecretaris dat hij de bezuinigingen tot 2015 – minstens 240 miljoen euro – hardnekkig bagatelliseert. 'Waarom deze onbegrijpelijke ingrepen terwijl ook de minister-president ons oproept om het onderwijs te verbeteren?' De bezuinigingen gaan volgens hem vooral ten koste van jonge wetenschappers, die nog geen vaste aanstelling hebben.

Staatsman
Dat is ook de vrees van voormalig landbouwminister Cees Veerman, voorzitter van de commissie die vorig jaar een breed gedragen advies over de toekomst van het hoger onderwijs schreef. 'Snoeien doet groeien', hield hij de zaal voor, 'maar alleen aan het dorre hout en niet aan het groene'. En de – niet aanwezige – staatssecretaris riep hij op om het hoger onderwijs te vertrouwen en het alsnog de benodigde middelen te geven. Dat zou van veel wijsheid getuigen: 'Ook op jeugdige leeftijd kunt u staatsman worden!'

HOP, Hein Cuppen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top