Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Komt langstudeerboete door Eerste Kamer?

Gepubliceerd: 5 April 2011 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het wordt steeds moeilijker voor staatssecretaris Halbe Zijlstra om de langstudeerboete door de Eerste Kamer te loodsen, nu ook de SGP in de bres springt voor studenten die al vertraging hebben opgelopen.

De gereformeerde partij vindt het terecht dat studenten drieduizend euro extra collegegeld gaan betalen als ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Maar het gaat te ver om die 'langstudeerboete' aan de huidige studenten op te leggen, zegt de SGP vandaag in gratis dagblad Spits. 'We vinden dat de rechtsbescherming van de huidige studenten erg wordt losgelaten', aldus een woordvoerder.

Stem tekort
De regering heeft de steun van de SGP niet nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer: VVD, CDA en PVV hebben samen genoeg zetels. Maar in de Eerste Kamer liggen de verhoudingen momenteel anders. Zelfs met steun van de SGP komt de regering daar een stem te kort. Als de SGP afhaakt, wordt het vrijwel onmogelijk om de wet langs de senaat krijgen.

Studiegedrag
De partij sluit zich aan bij de kritiek dat huidige langstudeerders de maatregel niet hebben zien aankomen. Ze kunnen hun studiegedrag uiteraard niet achteraf aanpassen.
Gisteren kondigden studentenorganisaties aan dat ze naar de rechter zullen stappen als de plannen doorgang vinden. Ze voelen zich gesteund door een rapport van advocatenbureau Stibbe. Dat stelt onder meer dat Zijlstra's boete in strijd is met internationale verdragen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top