Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer bovengemiddelde én ondergemiddelde opleidingen

Gepubliceerd: 6 December 2011 • Leestijd: 2 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de 17 grote hogescholen neemt de Hogeschool Rotterdam in de Keuzegids 2012 de 13e plaats in. De HR heeft nu meer opleidingen die ondergemiddeld dan bovengemiddeld scoren. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Human resource management bijvoorbeeld, zet een belangrijke stap vooruit.

Om met het goede nieuws te beginnen: er zijn dit jaar méér opleidingen die bovengemiddeld scoren. Het slechte nieuws: er zijn er nóg meer die ondergemiddeld scoren. Het middenveld van de hogeschool, kortom, is uitgedund. Dat gaat gepaard met een relatief lichte daling van deze hogeschool ten opzichte van de andere grote hogescholen in Nederland. De Keuzegids plaatst de Hogeschool Rotterdam als dertiende van de zeventien, met een gemiddelde score van 57,5. Vorig jaar was de HR negende van de twaalf, met 56 punten. Het zijn ook dit jaar weer vooral de zuidelijke hogescholen die het goed doen. In het rijtje van de groten staan de Hogeschool Zeeland en Hogeschool Zuyd op de tweede en derde plek, achter koploper Avans (Brabant), die 71 punten scoort. De hoogste score van alle hogescholen gaat, voor de tweede keer, naar een kleintje: de Katholieke Pabo in Zwolle, met 92 van de honderd punten.

Trends
Het grootste slachtoffer dit jaar is het middenveld van de Hogeschool Rotterdam. In de tabel hiernaast hebben we aangegeven welke opleidingen (vooral uit het midden) naar een boven- of onderliggende categorie verhuisden. Van de 53 HR-opleidingen die in de Keuzegids staan, scoorde vorig jaar bijna 23 procent boven- en bijna 25 procent ondergemiddeld; dit jaar zijn beide percentages gestegen, tot 32,1 procent boven- en 35,8 procent ondergemiddeld. Er zijn veel stabiele opleidingen op de hogeschool, die niet meer dan een paar punten per jaar winnen of verliezen. De Rotterdamse pabo bijvoorbeeld, haalt al jaren rond de 72 punten. Ook de opleiding docent beeldende kunst & vormgeving (dbkv), haalt al langere tijd goede cijfers, maar met iets grotere marges (tussen de 74 en de 86). Deze opleiding scoort bovendien het hoogste van al zijn soortgenoten in Nederland (een gedeelde eerste plaats met de HKU, Utrecht).

Dbkv is met ongeveer 250 tot 300 studenten een kleine opleiding, maar kleinschaligheid is geen garantie voor succes – ook dat is in de tabel hiernaast te zien. Zo schommelt de verzameling talige lerarenopleidingen al vier jaar rond de 46 en ook de maatschappijvakken scoren structureel ondergemiddeld. Er zijn ook opleidingen die al vier jaar een trend omhoog of omlaag laten zien. Verpleegkunde (zie ook een artikel hierover op onze site) volgt een dalende trend en is ook dit jaar de slechtste van alle beoordeelde verpleegkundeopleidingen.
Directeur Hans van der Moolen denkt dat dat nog met slechte ervaringen van ouderejaars te maken heeft en meent stellig dat de cijfers volgend jaar beter zullen zijn. Maar ook van een opleiding als bedrijfseconomie, vorig jaar nog middenmoot, dalen de cijfers nu voor het vierde opeenvolgende jaar.

Lichtpuntjes
Gelukkig is er ook een aantal dat voor het eerst in vier jaar de neerwaartse trend ombuigt (negen stuks). Eén van die lichtpuntjes is human resource management (hrm, vroeger ‘personeel & arbeid’ genaamd, maar in september van naam veranderd): de opleiding zakte de afgelopen jaren steeds verder in de ranglijsten, tot 44 punten vorig jaar. Maar dit jaar scoort hrm ineens zestig punten. Ook commerciële economie en international business & management studies keren hun neerwaartse trend, maar doen dat met 56 punten iets minder overtuigend.
Lucas Peters, sinds januari onderwijsmanager van hrm, denkt dat de sprong vooruit veel te maken heeft met de verbetergesprekken die hij begin januari voerde met studenten. Daarna heeft de curriculumcommissie een volledig nieuw curriculum bedacht: van heel veel vakken in één blok naar één vak van twee blokken. Dus één vak van 24 punten. Peters: ‘Dat is een organisatorisch walhalla. Drie docenten geven een half jaar aan dezelfde klas les, er zijn minder toetsen en het rooster is minder ingewikkeld. Het loopt als een tierelier.’
De verandering van het curriculum kwam pas in dit schooljaar, terwijl de studentenenquête die gebruikt is voor de Keuzegids al vanaf januari werd ingevuld. Peters denkt dat de voldoende voor hrm dan ook vooral de positieve verwachtingen van studenten weergeeft. ‘Het feit dat er naar ze geluisterd werd en dat er een oplossing kwam, dat zal denk ik wel geholpen hebben.’

Olmo Linthorst/HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top