Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer langstudeerders dan gedacht

Gepubliceerd: 27 June 2011 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn geen zestigduizend, maar 72 duizend langstudeerders in het hoger onderwijs. Daar is het kabinet dit voorjaar achter gekomen.

Het gaat om studenten die meer dan een jaar zijn uitgelopen in hun bachelor- of masteropleiding. Zij moeten vanaf 1 september 2012 drieduizend euro extra collegegeld gaan betalen, als ook de Eerste Kamer hiermee akkoord gaat. De Tweede Kamer heeft al eerder voorgestemd.

23 miljoen
De extra langstudeerders zullen het kabinet op termijn geld opleveren: uiteindelijk zo’n 23 miljoen euro per jaar. Daarmee wordt deels het uitstel van de langstudeermaatregel betaald: eigenlijk wilde het kabinet dat langstudeerders al komend studiejaar extra zouden moeten betalen, maar officieus gedoogpartner SGP wilde de huidige studenten wat meer tijd gunnen.

Extra tijd voor bètamasters
De cijfers staan in de antwoorden van staatssecretaris Zijlstra op vragen die de Eerste Kamer hem stelde over zijn wet op het verhoogde collegegeld voor langstudeerders. De senatoren stelden nog meer vragen. Zo wilde regeringspartij CDA weten of masterstudenten van techniek- en bètaopleidingen extra uitlooptijd zouden moeten krijgen. Ze volgen immers moeilijke studies en zouden zwaarder worden getroffen door de maatregel dan studenten van alfa- en gammaopleidingen.

Veel langstudeerders bij masters economie
Maar dat ontkent Zijlstra. Het percentage langstudeerders is juist bovengemiddeld hoog bij masteropleidingen economie (15,8 procent), recht (15,2 procent) en taal & cultuur (13,8 procent). Bij ‘zware’ opleidingen als techniek (8,5 procent), gezondheidszorg (10,7 procent) en natuur (9,0 procent) is het aandeel langstudeerders juist lager dan gemiddeld.

Wat hij niet vermeldde is dat techniekstudenten in hun bacheloropleiding juist vaker vertraging oplopen. Van hen is maar liefst 22 procent langstudeerder. Bij opleidingen in de sectoren recht en cultuur is dat 19 procent.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top