Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Met een Fin het tekort aan truckers te lijf

Gepubliceerd: 10 November 2011 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe wordt vrachtwagenchauffeur weer een aantrekkelijk beroep? Vijf studenten bogen zich tijdens internationale projectweek van de logistieke opleidingen over deze vraag.

Haven en duurzaamheid is het thema van de week die logistiek & economie en logistiek & technische vervoerkunde (ltv) dit jaar voor het eerst organiseren. Studenten uit verschillende 'buitenlanden' zijn een week in Rotterdam te gast om met hun HR-collega's oplossingen te bedenken voor vragen die met name bij bedrijven in de haven leven.

Motorstuur in een vrachtwagen
Het groeiende tekort aan truckers, hun ongezonde leefstijl en hun veiligheid is het probleem waar een Duitse studente, een Belg, een Fin en twee Nederlanders hun rapportje over moeten schrijven. Tijdens de 'Creative problem solving session' worden de studenten uitgedaagd de gekste dingen te roepen om uiteindelijk tot een serieus advies te komen. Dat is aan de studenten wel besteed. Maak het vrachtwagenrijden stoerder door in de cabine een groot motorstuur te plaatsen, in plaats van dat ronde stuur, is bijvoorbeeld één van de suggesties. Serieuzer is het idee voor een grote landelijke chauffeurschool waar je je basisdiploma kunt halen maar ook die voor speciaal vervoer, zoals chemische stoffen. 'Als ze zien wat er ook kan, is dat een stimulans om meer te willen leren', aldus Sergio, tweedejaars ltv op de HR.

Alcohol-lock
Sergio heeft zich opgegeven voor de internationale projectweek om zich internationaal te manifesteren. 'Je ontmoet studenten uit andere landen en ziet hoe zij denken', vertelt de student die het nodige oppikte. Zo zitten er in Finland op alle auto's alcohol-locks, hoorde hij van de Finse student Toni. Blazen voordat je je auto in kunt. Sergio: 'Waarom hebben we dat hier niet op bijvoorbeeld taxi's en schoolbussen?'

Drie bladzijden
Sergio vindt de projectweek tot nu toe erg interessant maar niet zo diepgaand. 'Maar het was de eerste keer dat zo'n week is georganiseerd, een aantal dingen kunnen wel wat beter. Ons rapportje moest bijvoorbeeld maar drie bladzijden tellen.' Het is redelijk 'basic' geeft ook Toni aan. 'En de verschillen tussen studenten zijn soms ook groot. Bijvoorbeeld in taalbeheersing en onze opleiding is veel technischer dan die van de Hogeschool Rotterdam. En er is nog een andere Finse groep studenten, en die hebben helemaal geen ervaring met werken in groepen.'
Sergio en Toni benadrukken overigens dat ze de projectweek allerminst als negatief ervaren. 'Het is echt een mooie ervaring. Je bent in een andere cultuur en ontmoet allerlei studenten met andere ideeën.'

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top