Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog niets bekend over contacturen

Gepubliceerd: 17 June 2011 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het blijft nog even spannend: zullen universiteiten en hogescholen bekend maken hoeveel les hun studenten naar eigen zeggen hebben? Daar moeten ze nog over nadenken.

Naast een hele reeks vragen over docenten, studieprogramma en huisvesting kregen studenten in de Nationale Studenten Enquête (NSE) in vroeger jaren nog een andere interessante vraag voorgelegd: hoeveel contacturen heb je per week? Dus hoeveel colleges, werkgroepen enzovoorts heb je naar eigen inschatting?

Volgens de universiteiten en hogescholen waren de antwoorden niet betrouwbaar genoeg en bovendien niet relevant genoeg: een massacollege is niet te vergelijken met een kleine werkgroep. Daarom verdween de vraag uit de vragenlijst.

Aantal uren zegt wel iets
Tot ongenoegen van de Keuzegids Hoger Onderwijs, die het toch interessante informatie vond: het aantal contacturen zegt niet alles over een opleiding, maar het zegt wel iets. De VVD stelde kamervragen en staatssecretaris Zijlstra raakte ook overtuigd: hij zou de verantwoordelijke stichting Studiekeuze123 – van de gelijknamige website voor studiekiezers – vragen om deze informatievoorziening 'aan te passen of aan te vullen'.

Dus op het laatste moment is de vraag naar contacturen alsnog gesteld – maar niet in de landelijke enquête. Er kon niet meer over vergaderd worden en het landelijke gedeelte was al in samenspraak met de instellingen vastgesteld. Daarom zat de vraag in het 'instellingendeel'. Dat is het gedeelte van de vragenlijst waarin normaal gesproken alleen vragen staan die de afzonderlijke instellingen aan hun eigen studenten willen voorleggen. Die vragen gaan bijvoorbeeld over nieuwbouw of over specifieke delen van het onderwijs.

Stellen hogescholen informatie beschikbaar?
De vraag over de contacturen is bovendien als 'pilot' meegestuurd: de instellingen willen de betrouwbaarheid van de antwoorden opnieuw onder de loep nemen voordat ze de vraag weer in de gewone lijst opnemen.
Dus ontstaat nu een merkwaardige situatie: op verzoek van de politiek is de vraag naar contacturen weliswaar gesteld, maar het blijft nog onzeker of de instellingen de verkregen informatie voor studiekiezers beschikbaar gaan stellen. Dat mogen de universiteiten en hogescholen ieder voor zich bepalen.

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar de onderwijstijd van studenten en wil de antwoorden graag zien. Zij heeft alle instellingen verzocht de data door te sturen. Hoe het formeel precies zit, weet de woordvoerder even niet, 'maar het zou wel gek zijn als een onderwijsinstelling zo'n verzoek van de toezichthouder zou weigeren'.

'Hogescholen voelden zich gepasseerd'
Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg willen de instellingen de gegevens liever niet openbaar maken: 'Met name de hogescholen zijn ertegen. Ze zeggen dat de juiste procedures niet gevolg zijn, omdat de vraag op het laatste moment is toegevoegd.'
De HBO-raad bevestigt dat: 'De hogescholen voelden zich gepasseerd. Het is wel onze enquête, vonden ze. Daarom is afgesproken dat de hogescholen eerst zelf de informatie krijgen. Formeel hebben we nog geen verzoek gekregen of de informatie ook openbaar gemaakt mag worden.' De universiteiten hebben geen moeite met de vraag, zegt een woordvoerder, maar ook zij wijzen op de procedures. 'Voor volgend jaar zullen we het er ongetwijfeld over hebben.'

Volgende week gaan de instellingen hierover verder praten. Het blijft vooralsnog dus afwachten of de cijfers dit jaar voor studiekiezers inzichtelijk worden in de Keuzegids of op www.studiekeuze123.nl.

HOP, Bas Belleman
Foto Chris Emmert / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top