Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ombudsman kijkt naar klachten over bijverdiengrens

Gepubliceerd: 14 March 2011 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Nationale ombudsman verzamelt klachten van studenten die in 2008 te veel hebben bijverdiend en een deel van hun studiefinanciering moeten terugbetalen. Deugde de voorlichting die studenten destijds kregen?

In totaal heeft de Nationale ombudsman nu 84 klachten binnen. Op een aparte webpagina staat wat er aan de hand is: het bedrag dat studenten naast hun studiefinanciering mochten bijverdienen, is in 2008 aangepast. Dat heeft voor duizenden studenten tot problemen geleid.
'Ik ben nog speciaal naar het kantoor van de IB-Groep gegaan', zegt een voormalige hbo-student. 'De baliemedewerker zei toen dat de bijverdiengrens netto was, dus ik maakte me verder geen zorgen. Maar nu blijkt het om het bruto-inkomen te gaan. Ik moet opeens 2600 euro terugbetalen.'

Gefaald of niet
Hij heeft die uitspraken van de baliemedewerker niet zwart-op-wit en kan dus niet aantonen dat de voorlichting inderdaad gefaald heeft. Pas als veel andere studenten soortgelijke verhalen vertellen, krijgen de klachten gewicht.
De Ombudsman legt studenten uit hoe ze bezwaar kunnen maken en wat de procedures zijn. Verder worden de klachten verzameld en aan de minister aangeboden.
Wie een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs heeft gekregen, moet binnen een paar weken reageren. Vervolgens neemt DUO een beslissing. Daartegen kunnen studenten bezwaar maken.

Verzamelinkomen
In 2008 veranderde de bijverdienregeling. De IB-Groep keek niet langer naar het netto inkomen (in 2007 ruim tienduizend euro), maar naar het 'verzamelinkomen'. In 2008 konden studenten bruto bijna dertienduizend euro bijverdienen.
Die verandering van een netto-grens naar een bruto-grens zou slechts een formaliteit zijn, werd destijds verzekerd. De netto-grens zou in de praktijk nauwelijks verschillen van de bruto-grens. Maar voor veel studenten is het toch misgegaan.
Het gaat om forse bedragen. Wie een tientje te veel verdiende, moet niet alleen dat tientje terugbetalen, maar ook de OV-jaarkaart à 78 euro per maand. Dus wie één tientje te veel bijverdiende, moet 946 euro terugbetalen.

Tientje teveel
Die harde regeling is pas afgeschaft met ingang van het belastingjaar 2010, op voorspraak van PvdA-minister Plasterk. Wie vorig jaar een tientje te veel verdiende, hoeft slechts een tientje terug te betalen. Tweede Kamerleden – ook van regeringspartijen – willen weten of die regeling niet met terugwerkende kracht ook voor 2008 en 2009 kan gelden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top