Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Prestaties van mannen in hbo verder achteruit

Gepubliceerd: 29 June 2011 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Slechts 39,6 procent van de mannelijke havisten haalt binnen vijf jaar de eindstreep van een hbo-opleiding. Vooral aan enkele grote hogescholen doen de havo-mannen het beroerd.

Er is al jaren een groot verschil tussen het studiesucces van mannen en vrouwen. Van de mannelijke havisten haalt minder dan veertig procent binnen vijf jaar het hbo-diploma: nog geen twee op de vijf mannelijke havisten die aan de propedeuse van het hbo beginnen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de HBO-raad over 2010.

Hogeschool Rotterdam
Bij Fontys Hogescholen doken havo-mannen vorig jaar al onder de veertig procent. Bij de Haagse Hogeschool krabbelen ze juist weer ietsje op van 36,3 procent vorig jaar naar 38,3 nu. Bij de Hogeschool Utrecht schommelt het rendement van mannelijke havisten al jaren rond de 35 procent. Voor Inholland is het de eerste keer onder de veertig procent. De Hogeschool Rotterdam schommelde de afgelopen jaren rond de veertig procent.

Wie na vijf jaar geen bachelordiploma op zak heeft en nog steeds studeert, zal vanaf september 2012 de langstudeerboete van drieduizend euro per jaar moeten betalen. Havo-vrouwen zal dat lot minder vaak treffen dan havo-mannen: maar liefst 59,8 procent van hen haalt het diploma op tijd.

Uitval eerste jaar
Onder havo-mannen van niet-westerse afkomst is het slaagpercentage ronduit dramatisch: 28,9 procent. De HR scoort wel boven dit gemiddelde met 32,6 procent. Allochtone havo-vrouwen hebben minder problemen. Zij scoren na vijf jaar beter dan havo-mannen van Nederlandse komaf: 46,1 om 41,4 procent.

De HBO-raad heeft een eigen analyse gemaakt van het studiesucces in het algemeen. Wie de uitval in het eerste studiejaar niet meetelt, ziet een slagingspercentage van driekwart. Dat is al jaren ongeveer hetzelfde en is in de nieuwste cijfers enigszins afgenomen. De HBO-raad schrijft erbij: “Hogescholen slagen er vooralsnog niet in hun ambitie te realiseren om het studiesucces van herinschrijvers te verhogen naar negentig procent.”

Sommige studenten (veertien procent) wisselen van opleiding, meestal in het eerste studiejaar. Ook dat heeft invloed op de cijfers. Volgens de onderzoekers van de HBO-raad halen de 'wisselaars' het algemene rendement naar beneden. Ze lopen immers vertraging op bij het behalen van hun diploma. Betere voorlichting zou het aantal wisselaars kunnen verminderen, denken ze.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top