RVKO wil pabo Thomas More overnemen
Gepubliceerd: 11 April 2011 • Leestijd: 2 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs wil de pabo Thomas More overnemen, nu nog onderdeel van de Hogeschool Leiden. Wat vindt Fred Feuerstake, directeur van de HR-pabo, van dit voornemen?
Oktober 2010. De Hogeschool Leiden maakt wereldkundig dat het af wil van de katholieke pabo Thomas More, gevestigd naast het Centraal Station in Rotterdam. Volgens de hogeschool is de pabo ‘niet levensvatbaar op de verouderde locatie’ en is het studentenaantal te laag voor grote investeringen.
Bovendien waren ook de prestaties van Thomas More niet geweldig. In 2009 bungelde de school nog onderaan de pabo-ranking van de Keuzegids. Ook werd de goedkeuring van kwaliteitswaakhond NVAO pas na een aanvullende beoordeling binnengehaald. Daarna werd een herstel ingezet wat resulteerde in een score van 60 in de Keuzegids van 2011; tien punten boven de slechtst scorende pabo (ook van Hogeschool Leiden) en 42 punten onder de beste pabo van Nederland, de KPZ Zwolle.
‘defusie’
Hoe benard de positie van Thomas More een half jaar geleden leek, zo gewild is de pabo nu. Op 14 maart tekende de Hogeschool Leiden een intentieverklaring met de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) voor overname van de Thomas More. Daarmee is het nog geen feit, want eerst moet staatssecretaris Halbe Zijlstra het plan goedkeuren. Vervolgens is er een wetswijziging nodig om deze ‘defusie’ tussen de HL en Thomas More mogelijk te maken, en pas daarna kan RVKO de pabo echt overnemen.
‘de beste leraren’
Er zijn dus nog een paar grote stappen te nemen en een positieve uitkomst is niet gegarandeerd, te meer omdat Zijlstra niet enthousiast schijnt te zijn. Toch was het plan alleen al reden voor de Volkskrant om er op 5 april over te berichten. Radio 1 pikte het nieuws op, en daarmee werd in de ether en in de krant verteld dat de RVKO de Thomas More wil kopen omdat het zélf leraren wil opleiden voor de groep kinderen in achterstandssituaties die de 59 scholen van de RVKO bevolken. Rotterdam is een ingewikkelde stad en heeft daarom extra goede leerkrachten nodig. Bij pabo’s die onderdeel zijn van een grote hogescholen ‘ is de lerarenopleiding geen corebusiness’, vond RVKO-directeur Peter Lamers in het Radio 1 Journaal. Bovendien stelde hij dat ‘op een aantal pabo’s in de regio de taal- en rekentoets naar beneden wordt gebracht. En dat willen wij absoluut niet. Wij willen de beste leraren voor de klas’, aldus Lamers.
taal- en rekentoets
Met name de laatste uitspraak van Lamers, over de taal- en rekentoets, leidt naar de pabo van de HR. ‘Maar dan wel op een onjuiste manier’, aldus directeur Fred Feuerstake. ‘Bij ons mogen studenten er twee in plaats van één jaar over doen om te slagen voor de verplichte taal- en rekentoets. Het is niet waar dat de toetsen daarmee ”naar beneden” worden bijgesteld. Onze studenten worden op dezelfde stof getoetst en ze hebben hetzelfde aantal kansen als andere pabo-studenten in het land. De aanname dat aan de normen wordt gemorreld, is gewoon niet correct.’
goede score Keuzegids
Bovendien vindt Feuerstake het vreemd dat de RVKO impliciete uitspraken doet over pabo’s in de regio, terwijl de basisscholen van de RVKO nauwelijks met andere pabo’s dan de Thomas More hebben samengewerkt. ‘De RVKO kent ons niet uit ervaring. Maar wie naar de feiten kijkt, ziet dat de HR er juist goed voor staat.’
In de Keuzegids 2011 bezetten de Dordste en Rotterdamse vestiging van de HR-pabo de tweede en derde plaats in de ranking van pabo’s in het westen van het land. Met scores van 78 en 76 bezetten zij bovendien een (gedeelde) zesde en (gedeelde) achtste plaats op het totale aantal 49 pabo’s.
Los hiervan is Feuerstake er sowieso geen voorstander van dat schoolbesturen leerkrachten gaan opleiden. ‘Dan krijg je een soort ‘u vraagt, wij draaien’. Ik vind dat een hogeschool een kennisinstituut moet zijn en een eigenstandige verantwoordelijkheid heeft. Het lijkt me een stuk verstandiger om de functies ‘opleiden’ en ‘het verzorgen van primair onderwijs’ te blijven scheiden.'
Esme van der Molen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top