Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stage in Latijns-Amerika

Gepubliceerd: 22 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Heel even leek het of er binnen de hogeschool een variant was opgericht van de opleiding trade management gericht op Azië – maar dan richting Latijns-Amerika. Het afgelopen half jaar liepen zestien studenten van het Instituut voor Commercieel Management daar stage.

Het was wel even ‘wennen aan de cultuur’, vindt Manuel Suárez Maroño, 27, die nota bene uit een Spaans gezin komt. Hij maakte in Argentinië een analyse van de investeringen van een Nederlands bedrijf aldaar. Maar nu het is afgelopen, wil ze ook wel ‘heel erg graag weer terug’, zegt Lisa Poll, 22, die het functioneren van een netwerksite onderzocht bij een bedrijf waar nog drie andere Nederlanders stage liepen.

Door ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken was docent en projectleider Ria Slingerland in staat ineens zestien studenten naar Latijns-Amerika te sturen. Verder moest een commissie van aanbeveling, met daarin Havenbedrijf-directeur Hans Smits, ervoor zorgen dat de Latijns-Amerikanen de poorten van hun bedrijven openzetten voor Nederlandse stagiairs.

Het lag als commercieel instituut voor de hand om ook eens in Latijns-Amerika te kijken. De groeicijfers van de landen waar de studenten zaten, zijn bovengemiddeld (3,5 procent voor Costa Rica in 2010) tot hoog (tussen de zeven en acht procent het afgelopen jaar in Argentinië en Brazilië). Dat komt in ieder geval in de buurt van de tien procent groei die China boekte over 2010.

Frisse blik gewenst
Van tevoren kregen de studenten les in Spaans en in de culturele verschillen met Latijns-Amerika – en dat was niet voor niets. Zo was Lisa ondanks de voorbereiding toch nog verbaasd over het oneindige geduld van de Argentijnen. ‘Echt overal staan rijen. Ongelooflijk hoe geduldig die mensen zijn.’ Diezelfde mentaliteit had ook impact op haar stage. ‘Ik vraag me weleens af of er iets was gebeurd als ik de hele stage mijn mond had gehouden. Ik moest echt zelf met voorstellen en vragen komen, zelf om hulp vragen.’

Maar dat betekende niet dat Lisa zich niet welkom voelde. Integendeel. ‘Ik werd met open armen ontvangen. Mijn stagebedrijf wil ook graag mensen uit het buitenland hebben, met nieuwe ideeën en een frisse blik.’ Ligt de toekomst van deze studenten na hun geslaagde stage in Latijns-Amerika? Dat niet, zegt Manuel, die na zijn studie graag nog wel een jaartje teruggaat. ‘Maar het liefst ga ik terug naar Spanje. Ik zal wel eerst een paar jaar moeten overbruggen, in de hoop dat de Spaanse economie weer opbloeit.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top