Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Studenten hebben al recht op schadevergoeding'

Gepubliceerd: 29 August 2011 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er hoeft geen speciaal recht op schadevergoeding te komen voor studenten die slecht onderwijs hebben gekregen. Die hebben al genoeg mogelijkheden om verhaal te halen, meent staatssecretaris Zijlstra.

Toen hij nog in de Tweede Kamer zat, diende Halbe Zijlstra samen met collega's een motie in. Als opleidingen hun afspraken schenden, zouden studenten in aanmerking moeten komen voor een schadevergoeding, vonden VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, SGP en ChristenUnie. Daarvoor moest een speciale regeling komen.

Materiële en immateriële schade
Dat was in juli 2009. Intussen denkt Zijlstra er anders over. Er is allang een verhaalsrecht, schrijft hij nu in een brief aan de Tweede Kamer. Als studenten er met hun hogeschool of universiteit niet uitkomen, kunnen ze naar het College van beroep voor het hoger onderwijs stappen. Als de opleiding gerechtvaardigde verwachtingen niet heeft waargemaakt, kan de student de materiële en immateriële schade vergoed krijgen.

Onderwijs- en examenreglement
Alleen moet dan wel duidelijk zijn wat een student redelijkerwijs mag verwachten. Daar wil Zijlstra wel voor zorgen. Hij constateert dat opleidingen nog niet wettelijk verplicht zijn om in het onderwijs- en examenreglement (OER) vast te leggen hoe hun onderwijs eruit ziet. Dus als afspraken over contacturen of onderwijsvoorzieningen niet worden nagekomen, kan de student zich niet altijd op het OER beroepen. Dat moet anders, vindt Zijlstra. Hij gaat opleidingen verplichten hierover duidelijkheid te verschaffen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top