Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten kennen hun studieschuld niet

Gepubliceerd: 30 September 2011 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zestig procent van de studenten weet niet hoe hoog zijn studieschuld is en één op de drie maakte geen financieel plan voor hij met studeren begon. Geen goed teken, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg.

Steeds meer studenten moeten een lening aangaan en die leningen worden bovendien steeds hoger, aldus het ISO. Maar de voorlichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs is volgens de studentenorganisatie nog altijd onder de maat.

Informatievoorziening
Van degenen die lenen naast hun basisbeurs weet de helft niet wat hun studieschuld is. Bovendien beseft zeven procent van de studenten niet dat er rente wordt geheven over de studielening. 'Dus is er iets mis met de informatievoorziening', vindt voorzitter Sebastiaan Hameleers van het ISO.

Hij baseert zich op de antwoorden van drieduizend studenten die zich hebben aangemeld voor het studentenpanel van het ISO. Het is niet bekend hoe representatief dat panel is voor de hele studentenpopulatie.

'Let op, geld lenen kost geld'
Het ISO gebruikt de uitkomst om op de noodzaak van voorlichting te hameren. Wie bij een bank of bedrijf een lening wil aangaan, krijgt altijd een waarschuwing: let op, geld lenen kost geld. Maar wie honderden euro's bij DUO wil lenen, kan dat met een paar muisklikken regelen. 'Er zijn waarschijnlijk ook studenten die lenen voor een vakantie of een biertje in de kroeg', zegt Hameleers. 'Die moeten weten wat daarvan de gevolgen zijn.'

Wel vermeldt de website van DUO bij het onderwerp Lenen: 'Maar voordat je gaat lenen: bedenk dat je de lening na je studie met rente moet terugbetalen.' En is ook een rekenhulp om te bepalen hoe duur lenen precies is.

Geen rekenhulp
'Je kunt dat terugvinden op de website', erkent Hameleers, 'maar je hoeft het niet te zien op het moment dat je de lening afsluit. Je hoeft ook geen eindtijd voor de maandelijkse lening te geven: je lening stopt pas als je afstudeert of zelf de opdracht geeft. Je ziet zelfs geen rekenhulp die vertelt hoeveel die extra lening je na afloop van je studie kost.'

Een eenvoudig rekenprogramma staat op watkostmijnstudieschuld.nl. Wie daar zijn studieschuld, rente en maandelijkse aflossing invult, krijgt te zien hoe lang het aflossen duurt en welk totaalbedrag aan rente er betaald wordt. Ook is uit te rekenen hoeveel een eenmalige grote aflossing oplevert en wat het kost om het aflossen tijdelijk stil te zetten.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top