Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat te doen bij Inholland-toestanden?

Gepubliceerd: 12 September 2011 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De kwaliteit van het hoger onderwijs staat al een tijdje in de schijnwerpers. Meestal wordt daarbij naar Inholland gewezen maar dat wil niet zeggen dat er op andere hbo-instellingen helemaal niets aan de hand kan zijn. Wat kun jíj als student doen om eventuele problemen te voorkomen?

Als een collega-student afstudeert met een wel heel makkelijke opdracht. Als docenten groepsprojecten nauwelijks nakijken en alle studenten een voldoende krijgen. Als vervallen colleges niet worden ingehaald. Of als een docent, al dan niet in het bezit van de juiste papieren, onder de maat presteert. Wat doe je als student als je je gedupeerd voelt ? Volg stap 1, 2 en 3. En vergeet stap 0 niet.

Stap 1 : Maak het bespreekbaar
• Bij de docent. Het naar waarheid invullen van onderwijsevaluaties doe je natuurlijk sowieso, maar met acute klachten stap je naar de bewuste docent. Vaak doen docenten wat in hun ogen goed is, maar soms ervaren studenten dat anders. Je studieloopbaancoach is eveneens een aanspreekpunt.
• Bij de onderwijsmanager. Ben je niet tevreden over het antwoord van docent en slc, of gaat de klacht juist over hen, dan is praten met de onderwijsmanager en opleidingscommissie een logische volgende stap. Is het niveau echt hbo-onwaardig, dan zal het probleem niet direct verholpen zijn. Vraag wel of de opleidingscommissie en onderwijsmanager je op de hoogte willen houden van de stappen die zij zetten.
• Bij de directeur. Je opleiding maakt deel uit van een onderwijsinstituut dat wordt geleid door een instituutsdirectie. Je kunt met je klacht ook naar de instituutsmedezeggenschapsraad waarin medewerkers én studenten zitten. Zij bespreken problemen binnen het instituut regelmatig met de instituutsdirectie.

Stap 2 : Ga klagen
• Een klachtenformulier vind je op het intranet van de HR: Hint. Zo’n officiële klacht gaat eerst naar de instituutsdirectie. Kom je er met die directie niet uit, dan kun je je wenden tot het college van bestuur, het hoogste bestuursorgaan binnen de HR.
• Gaat de klacht specifiek over tentamens of de beoordeling van opdrachten en projecten, dan kun je er mee naar de examencommissie waar jouw opleiding onder valt. Deze commissie ziet erop toe dat de beoordeling van tentamens objectief en eerlijk is.

Stap 3 : Luid de noodklok
• Ben je niet tevreden gesteld en kom je er met de Hogeschool Rotterdam niet uit, dan kun je terecht bij landelijke organisaties die zich inzetten voor jouw belangen. De bekendste zijn het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) en de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond).
• Actievoeren is ook een optie. Laat medestudenten een petitie tekenen. Of vraag op Facebook aandacht voor je probleem.
• Stap met je klacht naar de redactie van Profielen.

Stap 0 : Doe gewoon je stinkende best
Kom niet alleen naar school voor de verplichte uurtjes. Er is veel meer mogelijk. Maak wat van je studie. Ga naar seminars die aansluiten bij je opleiding. Schrijf je in voor het honoursprogramma of voor Pressure Cooker, waar je met gemotiveerde studenten van andere opleidingen aan problemen van de stad werkt. Zoek een uitdagende stage- en afstudeeropdracht.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top