Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zijlstra wil bonnetjes zien

Gepubliceerd: 17 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Staatssecretaris Zijlstra wil er dit voorjaar bij de Hogeschool Inholland op aandringen dat ze de declaraties van oud-bestuurders openbaar moet maken. De vrijheid van onderwijs mag publieke verantwoording niet in de weg staan.

Hij zei dit dinsdag tijdens het debat over de tussenrapportage van de Onderwijsinspectie. De inspectie onderzoekt momenteel de verkorte afstudeertrajecten bij de Hogeschool Inholland en brengt in april haar eindrapport uit. In juni volgt bovendien het onderzoek naar het declaratiegedrag van de opgestapte Inholland-bestuurders.

Noodrem
Zijlstra vindt het niet nodig om het onderzoek tussentijds bij te sturen. Maar volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk wil niet wachten met maatregelen. Hij liet weten aan een initiatiefwet te werken die regelt dat de minister onderwijsbestuurders kan benoemen en ontslaan als er sprake is van wanbestuur. Volgens Van Dijk hoeft artikel 23 van de Grondwet dat de vrijheid van onderwijs garandeert, geen sta-in-de-weg te zijn. In het bijzonder basis- en voortgezet onderwijs bestaat er ook een 'noodrem'. Bij wanbestuur kan de minister ingrijpen via de ‘wet minimum leerresultaten’.

Publiek geld
Artikel 23 wordt volgens D66-kamerlid Boris van der Ham ook gebruikt door instellingen die geen openheid van zaken willen geven over declaraties. Zijlstra was het met hem eens dat dat niet moet kunnen: 'De vrijheid van onderwijs mag niet misbruikt worden om verantwoording van besteding van publiek geld moeilijk te maken'.
Maar hij wil die discussie pas verder voeren als het eindrapport van de inspectie er is. 'Mocht dit een zwakke plek blijken in hele hogeronderwijsstelsel, dan moeten we daarnaar kijken.' Wel benadrukte hij dat artikel 23 wat het kabinet betreft niet ter discussie staat.

Eigen verantwoordelijkheid
CDA-kamerlid Sander de Rouwe was het daar van harte mee eens. Hij stelde dat de vrijheid van onderwijs nu wel heel erg 'gehypet' wordt als oorzaak van alle problemen. 'We moeten niet bij elk wissewasje artikel 23 aanhalen.' Hij zei vertrouwen te hebben in de eigen verantwoordelijkheid van instellingen en de raden van toezicht.
GroenLinks en de VVD drongen er op aan om Inholland nu even met rust te laten. 'Niemand is gebaat bij roeptoeteren en stokpaardjes berijden', zei Jesse Klaver van GroenLinks. 'Laten we ons nu stil houden en niet overal op reageren. In april voeren we een stevig debat, dan is het bijltjesdag.'
Ook Zijlstra sprak zijn vertrouwen uit in het nieuwe bestuur van Inholland. 'Ik verwacht niet dat alles in april ‘spic en span’ is, maar ik zie nu geen noodzaak voor sancties.'

HOP, Marijke de Vries
Foto: eiratansey / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top