Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zo vader, zo zoon in onderwijs

Gepubliceerd: 22 December 2011 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jongens treden vaak in de voetsporen van hun vader, als die een landbouw- of techniekstudie heeft gevolgd. Meisjes trekken zich bij hun studiekeuze minder van hun ouders aan.

Het voorbeeld van ouders heeft invloed op de opleiding van hun kinderen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat geldt vooral voor het opleidingsniveau: kinderen van hoogopgeleide ouders halen drie keer zo vaak de eindstreep van het hoger onderwijs als kinderen van laagopgeleide ouders.

Boerderij
Ook de studierichting van de ouders doet ertoe. Bijna één op de drie mannelijke afgestudeerden in de techniek blijkt een vader te hebben die ook zo'n soort opleiding heeft gedaan. Voor landbouwstudies geldt dat zelfs voor veertig procent van de afgestudeerden; zonen nemen vaker dan dochters de boerderij van hun vader over, luidt de verklaring van het CBS.

Erfelijkheid
Moeders hebben een stuk minder invloed, behalve als ze economie of rechten hebben gestudeerd: in die studierichtingen heeft ruim twintig procent van de alumni een moeder die hen is voorgegaan.
Volgens het CBS zijn aanleg en intelligentie deels erfelijk, maar voor het opleidingsniveau wegen ook de opvoeding en omstandigheden mee. Kinderen die opgroeien met hoogopgeleide ouders bewegen zich later makkelijker in kringen van hoogopgeleiden, wat het makkelijker maakt om een studie te doorlopen. Maar ook de financiën spelen een rol: kinderen van rijke ouders hebben meer mogelijkheden om een dure studie te volgen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top